Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Allt byggande regleras i plan- och bygglagen och man ska följa lagstiftningen. För att kunna bygga krävs normalt att man ansöker om bygglov eller gör en anmälan som det framgår nedan ger dock lagstiftningen möjligheten att även bygga utan lov och anmälan. Byggnadsåtgärderna ska trots det utföras enligt gällande lagstiftning och byggnadsregler.
För vissa åtgärder krävs inget bygglov för att få genomföra dem, du behöver däremot ett startbesked för att tillexempel installera en eldstad, bygga en tillbyggnad på max 15 kvm eller bygga en fristående komplementbyggnad eller komplementbostadshus upp till 30 kvm. Ett startbesked innebär att du får påbörja byggnationen eller åtgärden. Mer information om anmälningspliktiga åtgärder hittar du här, länk till anmälningspliktiga åtgärder.
Altaner
Altan utan tak som bygga till ett en- eller tvåbostadshus eller ett komplementbostadshus med en golvnivå intill marknivå kräver inte lov.
Bygglov kommer inte att krävas för altanen om
Mer information om altanen kan du läsa på Boverkets hemsida, länk till Boverkets hemsida för altaner Länk till annan webbplats..
Friggebod
I bostadshusets omedelbara närhet får man sätta upp en eller flera fristående friggebodar med en total sammanlagd byggnadsarea på högst 15 kvm. Den största höjden från mark till taknock får vara 3 meter. Byggnaden eller byggnaderna får inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter.
"Friggebodsrätten" begränsas inte av några planbestämmelser. Däremot kan tillstånd enligt miljöbalken krävas inom strandskyddsområde, det vill säga normalt inom 100 meter från hav, sjö och vattendrag.
Murar, plank och staket samt skyddad uteplats
I anslutning till bostadshus får du utan bygglov bygga uteplatser med mur eller plank som inte är högre än 1,8 meter. Muren eller planket får inte sträcka sig mer än 3,6 meter ut från huset och inte närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Staket och stängsel med upp till 110 cm höjd och minst 50% genomsikt kan anordnas utan bygglov. I tomtgräns är det viktigt att man kan ordna underhåll och skötsel i samförstånd med grannar.
Pergola
En pergola är en enkel trädgårdskonstruktion för växter, utan tak eller väggar. En sådan konstruktion kräver inte bygglov. Planerar du ha tak (även tyg och genomskinligt tak räknas) på din pergola klassas det som skärmtak. Vill du ha väggar i konstruktionen, kan det klassas som plank. Då behöver du söka bygglov eller göra en anmälan.
Solfångare och solceller
Solfångare och solcellspaneler, så kallade solenergianläggningar, kräver i vissa fall bygglov på byggnader inom detaljplanerat område. Utanför detaljplan krävs det normalt inte bygglov för solenergianläggningar på byggnader. Solfångare och solcellspaneler som är fristående på marken är inte bygglovspliktiga.
Undantag från krav på bygglov för solenergianläggningar
Solfångare eller solcellspaneler som monteras utanpå en byggnads fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial är i vissa fall bygglovsbefriade även om de medför att byggnadens yttre utseende avsevärt påverkas. Undantaget från krav på bygglov gäller för alla typer av byggnader. Följande kriterier ska vara uppfyllda för att sådana solfångare och solcellspaneler ska vara bygglovsbefriade:
Skärmtak
Du får ordna skärmtak över uteplatser, altaner, balkonger eller entréer till ditt en- och tvåbostadshus om den sammanlagda takytan på tomten inte är större än 15 kvm och det inte finns motsvarande lovbefriade skärmtak inom fastigheten. Skärmtaket får inte heller sträcka sig närmare tomtgränsen än 4,5 meter.
Skyddad uteplats
Det krävs generellt bygglov för murar och plank. Det krävs dock inte bygglov för att anordna en skyddad uteplats med mur eller plank inom 3,6 meter vid en- och tvåbostadhus. Muren eller planket får inte vara högre än 1,8 meter. Detta gäller både inom och utanför detaljplanelagt område.
Tak- och fasadändringar
Du kan utan lov färga om, byta fasad- eller taktäckningsmaterial om åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär.
Uppställning av fritidsbåt, husvagn eller husbil
Det krävs inte bygglov för att i omedelbar närhet av ett en- och tvåbostadshus ställa upp högst två fritidsbåtar, husvagnar och/eller husbilar. Uppställningen får dock inte ske utan bygglov vid en särskilt värdefull byggnad eller inom ett särskilt värdefullt område eller om det finns en utökad lovplikt i detaljplan eller områdesbestämmelser. Lovbefrielsen avser förvaring, inte uppställning för att bo i.
Ändringar inomhus
Ändringar av rumsindelningen eller andra inre ändringar kräver inte bygglov eller anmälan så länge de inte berör byggnadens bärande delar. Om ändringen innebär att det inreds någon ytterligare bostadslägenhet eller lokal för handel, hantverk eller industri krävs dock bygglov. Många invändiga ändringar kräver dock anmälan.
Länk till Boverkets hemsida för mer information om lovbefriade åtgärder, länk till Boverkets hemsida för mer information Länk till annan webbplats..
Vad är sammanhållen bebyggelse?
Det finns en definition på "sammanhållen bebyggelse" i plan- och bygglagen, PBL. "Sammanhållen bebyggelse" är bebyggelse på tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller parkmark.
En bebyggelse är en "sammanhållen bebyggelse" om samtliga nedanstående kriterier är uppfyllda:
Minst 3 byggnader
"Bebyggelse" är definierat i PBL som en samling av byggnadsverk som inte enbart består av andra anläggningar än byggnader. Enligt förarbetena till PBL avses med "samling" minst tre byggnader. Det framgår inte av förarbetena vilka sorters byggnader som ska räknas. Boverket anser därför att alla byggnader ska räknas. Det innebär att även mindre byggnader som till exempel komplementbyggnader ska räknas med. På grund av definitionen av bebyggelse måste en sammanhållen bebyggelse bestå av minst 3 byggnader.
Byggnaderna ska vara placerade på minst 2 tomter
Eftersom det står "tomter" i definitionen av sammanhållen bebyggelse måste byggnaderna vara placerade på minst 2 tomter.
Lättnader i lovplikten
Utanför områden med "sammanhållen bebyggelse" utökas "lovfriheten" så att man får göra mindre tillbyggnader till bostadshus och uthusbyggnader/ komplementbyggnader utan bygglov. Man får också bygga fristående uthusbyggnader i närheten av bostadshuset. De nya byggnadsdelarna får inte dominera över det ursprungliga huset.
Följande kriterier måste vara uppfyllda för att en tillbyggnad ska kunna uppföras utan bygglov:
Följande kriterier måste vara uppfyllda för att en komplementbyggnad ska kunna uppföras utan bygglov:
Murar och plank i närheten av bostadshuset kräver inte heller bygglov. Bygger man närmare tomtgränsen än 4,5 meter måste berörda grannar godkänna det.
Hör av dig till Miljö- och byggkontoret för mer information.
Tänk på att strandskyddsdispens kan fortfarande krävas även om bygglov inte krävs för en åtgärd. Läs mer om strandskydd här, länk till information om strandskydd.
Kontakt
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer