Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Inom område med detaljplan krävs lov för mark- och rivningsåtgärder, om inget annat anges i detaljplanen. Lov för mark- och rivningsåtgärder kan även krävas utanför detaljplanelagt område, om det är reglerat i områdesbestämmelse.
Om du ska schakta/gräva eller fylla upp mark kan du behöva söka marklov. Marklov behövs om du vill ändra höjdläget på markens nivå mer än cirka 50 centimeter och fastigheten ligger inom detaljplanelagt område. Ett exempel på när du behöver marklov är om du ska bygga en stödmur som är högre än cirka 50 centimeter.
Om detaljplanen anger ett visst höjdläge för marknivån krävs inte marklov för att höja eller sänka markytan till den nivån.
Det krävs marklov för trädfällning och skogsplantering inom ett område med detaljplan, om kommunen har bestämt det i planen.
E-tjänst och ansökningsblankett för marklov hittar du här: Länk till e-tjänst marklov. Länk till annan webbplats.
Ska du riva, flytta eller montera ner en byggnad kan du behöva ansöka om rivningslov.
Inom områden med detaljplan krävs rivningslov för att riva byggnader eller delar av byggnader, om inte annat har bestämts i detaljplanen. Det gäller även förråd, garage och liknande byggnader som har byggts
Rivningslov behövs inte för att riva sådana byggnader eller delar av byggnader som får uppföras utan bygglov. Kommunen får beslutat i en detaljplan eller områdesbestämmelse att rivningslov krävs även för bygglovsbefriade åtgärder, kolla i detaljplanen eller områdesbestämmelserna.
Rivningslov krävs inte utanför detaljplanerat område om inte kommunen i områdes-bestämmelser har bestämt att ett rivningslov krävs.
En anmälan kan, trots att rivningslov inte krävs, ändå behövas . Se mer information längre ner.
E-tjänst för rivningslov hittar du här: Länk till e-tjänst för rivningslov Länk till annan webbplats..
Utanför områden med detaljplan eller områdesbestämmelser krävs inget rivningslov. Rivningen är däremot anmälningspliktig, det innebär att du behöver skicka in ett ärende och beskriva vad du vill riva och vart innan du kan få ett startbesked (beslut att påbörja åtgärden).
Ska du riva en komplement- eller ekonomibyggnad som ligger utanför detaljplanerat område behöver du inte vare sig anmäla eller söka rivningslov.
E-tjänst för rivningsanmälan hittar du här: Länk till e-tjänst för rivningsanmälan Länk till annan webbplats..
Om du ska riva ett fritidshus, bostadshus, en lokal, industribyggnad eller annan byggnad behöver du få ett beslut för att påbörja rivningen. Om det är inom detaljplanerat område krävs rivningslov och om det är utanför detaljplanerat område så behöver du få ett startbesked för åtgärden.
Innan du kan få ett startbesked (beslut att påbörja åtgärden) behöver du göra en materialinventering. Inventeringen ska utföras av person med tillräcklig kompetens och erfarenhet av detta. Den ska innehålla uppgifter om vilket farligt material åtgärden kan ge upphov till och hur materialet ska tas om hand för att möjliggöra materialåtervinning och avlägsnande och säker hantering av farliga ämnen.
Innan rivningen får påbörjas ska ett tekniskt samråd hållas. Vid detta möte ska byggherren redovisa hur identifieringen av avfall och återanvändbara byggprodukter har gjorts. Mer information om start- och slutbesked hittar du här, länk till information om start- och slutbesked.
En certifierad kontrollansvarig ska medverka vid rivningsåtgärden och bland annat upprätta en kontrollplan för rivningen. Mer information om kontrollansvarig hittar du här: Länk till information om kontrollansvariga.
Om du har frågor som rör din rivningsåtgärd, om du undrar över tjänsten eller behöver en blankett för ifyllnad så är du välkommen att höra av dig till oss på Miljö- och byggkontoret så hjälper vi dig.
Kontakt
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer