Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Innan du börjar att bygga behöver du ett startbesked och innan du börjar att att ta åtgärden i bruk ( börja använda) så krävs ett slutbesked. Både start- och slutbesked är beslut som lämnas av Miljö- och byggkontoret.
Ett bygglov innebär alltså inte "grönt ljus" till att börja bygga - även startbesked måste ges innan påbörjad åtgärd.
För vissa byggnationer, tillexempel nybyggnad av fritidshus, bostadshus eller industribyggnad, behöver ett tekniskt samråd genomföras innan du får ett startbesked. På samrådet går man bland annat igenom hur arbetet ska planeras och organiseras, förslaget till kontrollplan och handlingarna i övrigt.
På det tekniska samrådet ska även din kontrollansvarige delta.
En åtgärd som kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan får inte påbörjas förrän byggnadsnämnden har gett ett startbesked. För att få ett startbesked ska byggherren kunna visa att åtgärden antas uppfylla kraven i plan- och bygglagen med tillhörande föreskrifter. För att byggnadsnämnden ska kunna ta ställning till om åtgärden antas uppfylla kraven ska byggherren lämna in förslag till kontrollplan samt de tekniska handlingar som, utöver ansökningshandlingarna, krävs.
När du fått ett startbesked kan du börja bygga! Startbesked beslutas tillsammans med bygglovet eller efter det tekniska samrådet. Om bygglovet innehåller ett startbesked framgår det på första sidan i beslutet.
När du fått ett skriftligt godkänt bygglov och startbesked från oss behöver du påbörja åtgärden inom två år. Du behöver också färdigställa din åtgärd inom fem år. Tiden ska räknas från den dag det inte längre går att överklaga lovbeslutet, det som brukar kallas laga kraft.
Om du inte påbörjar åtgärden inom två år eller färdigställer den inom 5 år så är bygglovet inte längre giltigt. Om ditt bygglov blir ogiltigt så måste du lämna in en ny ansökan och få ett nytt bygglov.
Att påbörja byggnadsarbeten utan startbesked kan vara förenat med byggsanktionsavgift. Läs mer om olovligt uförda åtgärder här, länk till information om olovligt utförda åtgärder här.
I de flesta fall ska byggnadsnämnden vid minst ett tillfälle under arbetets gång besöka den plats där åtgärderna utförs. Behovet av att byggnadsnämnden gör arbetsplatsbesök ska gås igenom på det tekniska samrådet.
När byggåtgärder som har omfattats av tekniskt samråd avslutas ska ett slutsamråd hållas, innan slutbesked utfärdas, om det inte är uppenbart obehövligt. Slutsamrådet ska normalt hållas på den plats där byggåtgärderna har genomförts.
Under arbetets gång, med vissa undantagsfall i mindre ärenden, kommer kommunens byggnadsinspektör att följa upp arbetet med ett besök på byggarbetsplatsen. Detta är för att säkerställa ett gott resultat, genom att se till att kontrollplanen följs och att inget uppenbart strider mot byggreglerna.
Vid det tekniska samrådet kan ett preliminärt slutdatum för byggnationen sättas. När arbetet börjar bli färdigställt kan ett slutsamråd hållas, då gärna på byggarbetsplatsen. Under slutsamrådet kommer kommunens byggnadsinspektör att gå igenom om det finns förutsättningar för att lämna ett slutbesked. Slutbeskedet baseras på att kontrollplanen och bygglovet följts, att eventuella andra villkor följts samt att Boverkets byggregler (BBR) har följts.
Det krävs slutbesked för alla åtgärder som omfattas av ett startbesked. För att få slutbesked krävs att byggherren visar att alla krav som gäller för åtgärden enligt lovet, kontrollplanen, startbeskedet eller beslut om kompletterande villkor är uppfyllda och att byggnadsnämnden inte anser att det finns skäl att ingripa med tillsyn.
Tas byggnationen i bruk utan slutbesked riskeras sanktionsavgift.
Kontakt
Länkar
Lägg till relevanta länkar här
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer