Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Om du äger ett flerbostadshus ansvarar du för att kontrollera radonhalten i inomhusluften i ditt bostadsbestånd. Radonhalten i bostäder får inte överskrida 200 Bq/m3. Det enda sättet att veta om radonhalten under- eller överskrider riktvärdet är att genomföra mätningar.
I denna e-tjänst kan du rapportera in resultatet av genomförda mätningar. Mätningarna ska vara gjorda enligt Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning.
1. Ta fram en mätplan
För mätning av radon i flerbostadshus kan ett urval av lägenheter mätas för att få en bild av radonläget i fastigheten. Mätningen ger ett årsmedelvärde för var och en av de lägenheter som mäts.
Du hittar mer information om hur urvalet görs i Strålsäkerhetsmyndighetens Metodbeskrivning för mätning av radon i bostäder
För att enkelt sammanställa ditt behov av mätningar kan du använda dig av dokumentet nedan.
Mätplan – radonmätning i flerbostadshus (pdf, 410 kB)
2. Beställ mätdosor
3. Informera boende
Informera de boende inför mätningarna och påminn om att de ska leva som vanligt under mätperioden.
Om du vill kan du dela ut miljö- och byggkontorets informationsblad,
Radonmätning i din bostad – ditt ansvar som boende (pdf, 131 kB)
4. Följ anvisningar för hur du ska mäta
5. Skicka tillbaka dosorna
6. Sammanställa resultaten
Det bästa är att du använder Excel-filen nedan för att sammanställa resultatet av mätningarna. Redovisa mätresultaten som årsmedelvärde för respektive lägenhet. Radonuppgifter som har skickats in till oss är offentliga handlingar, vilket innebär att de är tillgängliga för allmänheten.
Resultat av radonmätningar i flerbostadshus (pdf, 416 kB)
7. Rapportera resultatet till miljö- och byggkontoret
Rapportering av genomförda mätningar rapporterar du via kommunens e-tjänst. Rapporteringen ska vara gjord senast den 31 maj 2021.
8. Miljö- och byggkontorets handläggning
Miljö- och byggkontoret kommer att kontrollera att urvalet av lägenheter skett enligt Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning, det vill säga gå igenom er mätplan samt se hur mätresultatet är i förhållande till riktvärdet på 200 Bq/m3.
Du får betala en timavgift för vår handläggning av er sammanställning av resultat från radonmätningarna. Väljer du att redovisa resultaten på ett annat sätt än i excel-filen så kan det ta längre tid för oss att granska resultaten. Det innebär att vi fakturerar en högre avgift.
Vad händer om ni inte redovisar mätresultatet?
Om vi inte har fått din sammanställning av mätresultaten inom utsatt tid kommer vi att förelägga dig om att skicka in en sammanställning till oss.
Vad händer om riktvärdet överskrids?
Om referensvärdet på 200 Bq/m3 överskrids, bedömer vi att det är en olägenhet för människors hälsa. Då kommer vi att förelägga dig att vidta åtgärder. Efter att åtgärderna är genomförda behöver du göra nya radonmätningar för att kontrollera att åtgärderna har gett önskat resultat.
Läs mer:
Boverket "Information om radon"
Boverket "Hyresvärdens ansvar"
Boverket "Sanera radon"
Strålsäkerhetsmyndigheten "Radon"
Strålsäkerhetsmyndigheten "Att mäta radon"
Strålsäkerhetsmyndigheten "Åtgärder mot radon"
Kontakt
Länkar
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer