Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)
Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Lyssna på sidan Lyssna
Dela sidan på facebook

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Skadedjur och ohyra

  En insekt eller ett djur anses vara ohyra eller skadedjur när den befinner sig på en olämplig plats och i olämpligt antal. De kan göra stor skada genom till exempel att angripa livsmedel, textilier och träslag.

  Till ohyra räknas mjölbaggar, ängrar, myror, silverfiskar, getingar, flugor och kackerlackor mm. Exempel på skadedjur är bland annat möss, råttor, sorkar, lämlar, kråk- och måsfåglar och vissa duvarter.

  Vilda djur som skadedjur

  Är vilda djur aggressiva kontaktar du polisen. Rådjur och grävlingar i trädgården är sällan ett problem för människors hälsa. Därför är det inte en fråga för kommunen.

  Åtgärder mot ohyra och skadedjur

  Det finns många sätt att bekämpa ohyra. En metod som är enkel och ingår i den dagliga rutinen är städningen. Genom att hålla rent i bostadsutrymmen och lagerlokaler med mera. undanröjs födo- och äggläggningsplatser för många insektsarter.

  Skadedjur som till exempel råttor och möss undviks genom att fastigheten är råttsäkrad, så att gnagarna inte kommer in. Soptunnor ska vara hela och soprummen ska vara svåra att komma in i. Kompostering ska ske i sådana former att råttor och möss inte kan livnära sig på matrester som komposteras.

  När det uppstår problem med skadedjur och ohyra

  Tag i första hand kontakt med fastighetsägaren, enligt miljöbalken och jordabalken är det nämligen fastighetsägarens ansvar att se till att sanera skadedjur och ohyra, skyldigheten gäller även om det är hyresgästen som förorsakat att ohyra uppstått. Tänk dock på att hyresgästen själv också är skyldig att vidta åtgärder för att utrota ohyra och skadedjur i sin bostadslägenhet. Har du som hyresgäst inte orsakat olägenheten och inte får hjälp av fastighetsägaren kan du vända dig till miljö- och byggkontoret för hjälp. Om du äger din bostad ska du själv kontakta ditt försäkringsbolag eller ett saneringsföretag som då kan hjälpa dig med att bli av med skadedjur eller ohyra.

  Kontakt

  Sidan uppdaterad

   

  Kontakta oss

  Timrå kommun

  Köpmangatan 14,
  861 82 Timrå

  Växel: 060-16 31 00

  E-post: timra.kommun@timra.se

  Organisationsnummer:
  212000-2395

  Kommunhuset är öppet
  klockan 08.00-16.30

  Kontakta oss

  Timrå kommun

  Köpmangatan 14, 861 82 Timrå

  Växel: 060-16 31 00

  E-post: timra.kommun@timra.se

  Organisationsnummer: 212000-2395

  Kommunhuset är öppet 08.00-16.30

  Om webbplatsen

  www.timra.se är Timrå kommuns offentliga webbplats

  Navigera på webbplatsen

  GDPR

  Tillgänglighetsredogörelse

  Om cookies