Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)
Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Lyssna på sidan Lyssna
Dela sidan på facebook

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Temperatur och drag

  Väggarnas isolering, fönstrens storlek och bostadens läge påverkar hur du upplever temperaturen. Ligger din bostad till exempel nära portuppgången, garaget eller liknande utrymme känns det ofta kallare än vad det är. I dessa fall är det mer rättvist att mäta den så kallade operativa temperaturen, som är ett medelvärde av luftens och övriga ytors temperatur.

  Luftens temperatur bör ligga mellan 20-24 °C. Temperaturen bör inte vara under 18 °C på golvet. Vid extrema väderförhållanden till exempel vid köldknäppar och värmeböljor kan högre och lägre temperaturer tillåtas.

  Fönster och dörrar som inte är täta kan orsaka drag i ditt hem. Väggar och tak som har lägre temperatur än luften ger också en känsla av drag. Därför är isoleringen viktig när det kommer till inomhusmiljön. Möbler och gardiner som skymmer element kan också skapa drag. Luften hinner då inte värmas upp ordentligt utan går direkt ut i bostaden. Det är därför viktigt att tänka på hur bostaden möbleras. Normalt ska lufthastigheten inte överstiga 0,15 meter per sekund.

  Många upplever inomhusluften som torr, kanske även du. I de flesta fall räcker det med att sänka temperaturen, eftersom varm luft kan upplevas torr. Det kan också bero på damm eller föroreningar. Ditt hem bör även ha en luftfuktighet mellan 25-50 procent. Vill du minska risken för kvalster i bostaden ska fuktigheten inte överstiga 45 procent. Detta förutsätter att du har en bra ventilation.

  När det uppstår problem med temperatur och drag

  När det uppstår problem med temperatur eller drag i din bostad kontakta i första hand din fastighetsägare, det är dennes ansvar att kontrollera och åtgärda eventuella brister. Om inte detta hjälper kan miljö- och byggkontoret uppmana din fastighetsägare att mäta drag och temperatur samt åtgärda eventuella problem.

  Du kan läsa mer om temperatur och drag på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats.

  Kontakt

  Länkar

  Lägg till relevanta länkar här

  Sidan uppdaterad

   

  Kontakta oss

  Timrå kommun

  Köpmangatan 14,
  861 82 Timrå

  Växel: 060-16 31 00

  E-post: timra.kommun@timra.se

  Organisationsnummer:
  212000-2395

  Kommunhuset är öppet
  klockan 08.00-16.30

  Kontakta oss

  Timrå kommun

  Köpmangatan 14, 861 82 Timrå

  Växel: 060-16 31 00

  E-post: timra.kommun@timra.se

  Organisationsnummer: 212000-2395

  Kommunhuset är öppet 08.00-16.30

  Om webbplatsen

  www.timra.se är Timrå kommuns offentliga webbplats

  Navigera på webbplatsen

  GDPR

  Tillgänglighetsredogörelse

  Om cookies