Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)
Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Lyssna på sidan Lyssna
Dela sidan på facebook

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Utformning av livsmedelsanläggning

    Tänk på hur lokalerna ser ut där du planerar att ha din livsmedelsanläggning. Är de lämpligt utformade och bra planerade? Ju bättre planering och utformning desto lättare är det att hålla rent och därmed ha en högre livsmedelssäkerhet. Det är du som verksamhetsutövare som är ansvarig för att lokalerna uppfyller lagstiftning.

    Livsmedelsanläggningar ska utformas så att det går att hålla en god hygien.

    • Du bör se till att anläggningen inte blir för trång.
    • Golv, väggar, tak och andra ytor på bänkar och utrustning ska vara av material som är täta, släta och lätta att hålla rena.
    • Bänkar och skåp bör sluta tätt mot golv, väggar och tak eller utformas så att det är möjligt att göra rent kring dem.
    • Avlopps- och ventilationssystem ska utformas så att bildande av kondens och mögel förhindras.
    • Vid all planering ska du tänka på flöden i din anläggning. Flödet bör gå från varuintag via produktion och till leverans. Håll isär orena och rena, råa och processade, förpackade och oförpackade produkter. Se till att "smutsig" och "ren" hantering sker åtskilt.

    Exempel på utrymmen som behövs i de flesta anläggningar

    • Varumottagning med gott om plats för kontroll av varor som tas emot, av emballering, förpackningar och returförpackningar.
    • Förrådsutrymme för kyl- och frysvaror, torra livsmedel, förpackningsmaterial med mera.
    • Separata beredningsutrymmen för grönsaker och rotfrukter, köttvaror, fiskvaror och bagerivaror.
    • Utrymmen för färdigberedda varor exempelvis serverings- och försäljningsutrymmen beroende på verksamhetens art.
    • Diskutrymme som är tillräckligt stort för att separera smutsig disk och avfall från ren disk och avskilt i tid eller rum från livsmedelsproduktionen.
    • Omklädningsrum med plats att förvara arbetskläder och privata kläder åtskilda.
    • Personaltoalett som inte står i direkt förbindelse med utrymme där livsmedel hanteras.
    • Städutrymme med utslagsvask och plats att förvara städutrustning och rengöringsmedel. Separat städutrustning för kök och övriga utrymmen. Särskild utrustning för toaletter.
    • Gästtoalett som inte står i direkt förbindelse med utrymme där livsmedel hanteras.
    • Soputrymme där avfallet kan förvaras så att det inte innebär olägenhet för allmänheten. Detta utrymme ska även vara utformat så att inga skadedjur kommer åt avfallet.

    Alla utrymmen ska ha bra ventilation och god belysning.

    Kontakt

    Sidan uppdaterad

     

    Kontakta oss

    Telefon: 060-16 31 00 (växel)

    E-post: timra.kommun@timra.se


    Timrå kommun

    Köpmangatan 14

    861 82 Timrå

    Organisationsnummer: 212000-2395


    Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)

    Om webbplatsen

    Det här är Timrå kommuns offentliga webbplats.


    Om webbplatsen »

    Navigera på webbplatsen »

    GDPR »

    Tillgänglighetsredogörelse »

    Om cookies »

    Följ oss

    Facebooklänk till annan webbplats »

    Instagramlänk till annan webbplats »

    LinkedInlänk till annan webbplats »

    Kontakta oss

    Telefon: 060-16 31 00 (växel)

    E-post: timra.kommun@timra.se


    Timrå kommun

    Köpmangatan 14

    861 82 Timrå

    Organisationsnummer: 212000-2395


    Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30

    Om webbplatsen

    Det här är Timrå kommuns offentliga webbplats.


    Om webbplatsen »

    Navigera på webbplatsen »

    GDPR »

    Tillgänglighetsredogörelse »

    Om cookies »

    Följ oss

    Facebooklänk till annan webbplats »

    Instagramlänk till annan webbplats »

    LinkedInlänk till annan webbplats »