Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Det är verksamhetsutövarens ansvar att se till att de livsmedel som når konsumenterna uppfyller livsmedelslagstiftningens krav på att vara säkra och att reglerna om märkning och spårbarhet följs. Som verksamhetsutövare är du skyldig att skaffa dig kunskap om vilka regler som gäller för just din verksamhet.
Som livsmedelsföretagare har du flera skyldigheter:
Som livsmedelsföretagare har du flera rättigheter:
Om verksamheten inte uppfyller lagens krav på säker mat, kan inspektören till exempel kräva att lokalen byggs om och att delar av eller hela verksamheten behöver stängas.
Undvik onödiga kostnader genom att ha en bra planering och kontroll på din verksamhet.
Livsmedelslagstiftningen i Sverige påverkas av EU-lagstiftningen. EG-förordningar gäller direkt i Sverige och behöver därför inte föras in i svensk lag. EG-direktivens regler förs in i den svenska livsmedelslagstiftningen, ofta i form av föreskrifter, och blir därmed gällande i Sverige.
I Sverige är den yrkesmässiga hanteringen av livsmedel reglerad i livsmedelslagen, livsmedelsförordningen samt i föreskrifter. Livsmedelsverket är den centrala myndighet som utfärdar de föreskrifter som mer i detalj reglerar livsmedelshanteringen. Dessa publiceras i verkets egen författningssamling, LIVSFS (tidigare SLVFS). Livsmedelsverket har utfärdat föreskrifter om bland annat märkning och hantering.
Svensk livsmedelslagstiftning finns på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats.. Från och med 1 januari 2006 gäller ett flertal nya EG-förordningar som berör den enskilde livsmedelsföretagaren. Förordningarna och vägledningar går också att finna på Livsmedelsverkets hemsida.
Kontakt
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer