Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)
Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Lyssna på sidan Lyssna
Dela sidan på facebook

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Hantering och hygien

    Några av grundförutsättningarna för att få driva livsmedelsverksamhet är att hygien och hantering av livsmedel sköts på ett acceptabelt sätt.

    Personal

    Personlig hygien är viktig. Därför bör man ha hygienregler för personal som hanterar oförpackade livsmedel. De kan innehålla regler för arbetskläder, bärande av smycken och armbandsur, handtvättsrutiner och så vidare.

    Är man sjuk måste en riskvärdering göras innan man får arbeta med livsmedel. All personal är skyldig att anmäla till sin arbetsgivare om de har någon sjukdom eller sår och bölder som kan leda till att livsmedlet smittas och konsumenten blir sjuk.

    Rengöring

    Rengöringsrutiner bör finnas för alla verksamheter, dess inredning och utrustning och vara anpassat efter verksamhetens art och storlek. Rutinerna bör innehålla tidpunkt, frekvens, metod och utrustning. Glöm inte att även handtvättställ, golvbrunnar, sopkärl och städmaterial ska hållas rena!

    Hantering av livsmedel

    Hantering av livsmedel innefattar allt från att livsmedel förvaras på rätt sätt och vid rätt temperatur till frågor som berör märkning.

    För att maten inte ska bli dålig och riskera att orsaka matförgiftning gäller det att:

    • förhindra att maten förorenas eller nedsmittas
    • förhindra att mikroorganismer tillväxer i maten
    • avdöda de mikroorganismer som redan finns i maten

    Andra risker som ska beaktas är att se till att inga främmande föremål eller farliga kemikalier kan hamna i maten samt att inga allergener hamnar i livsmedel där de inte förväntas finnas.

    Vad du kan tänka på i köket:

    • Laga inte mat åt andra om du själv är magsjuk. Stanna hemma i 48 timmar från att du är helt symptomfri.
    • Tvätta alltid händerna innan du skall hantera livsmedel, speciellt efter toalettbesök.
    • Tvätta även händerna om du hanterat kyckling eller rått kött.
    • Diska skärbrädor och andra redskap noga efter varje användning.
    • Hantera råvaror och ätfärdig mat åtskilt och på olika skärbrädor, väl övertäckt.
    • Skölj grönsaker noga.
    • Ha kallt i kylskåpet, helst mellan 0 och + 4°C, högst + 8°C. Använd termometer.
    • Kyl snabbt ner varm mat som skall sparas, gärna i kallt vattenbad. Därefter omedelbar in i kyl- eller frysförvaring.
    • Upphetta maten ordentligt, minst 70-75°C i hela livsmedlet. Tänk på att mikrovågsugn kan ge ojämn upphettning.
    • Håll minst 60°C på mat som varmhålls.
    • Släng gammal och möglig mat.
    • Se till att eventuell smutsig disk och avfall inte hanteras i närheten av livsmedel som skall förtäras.

    Kontakt

    Sidan uppdaterad

     

    Kontakta oss

    Telefon: 060-16 31 00 (växel)

    E-post: timra.kommun@timra.se


    Timrå kommun

    Köpmangatan 14

    861 82 Timrå

    Organisationsnummer: 212000-2395


    Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)

    Om webbplatsen

    Det här är Timrå kommuns offentliga webbplats.


    Om webbplatsen »

    Navigera på webbplatsen »

    GDPR »

    Tillgänglighetsredogörelse »

    Om cookies »

    Följ oss

    Facebooklänk till annan webbplats »

    Instagramlänk till annan webbplats »

    LinkedInlänk till annan webbplats »

    Kontakta oss

    Telefon: 060-16 31 00 (växel)

    E-post: timra.kommun@timra.se


    Timrå kommun

    Köpmangatan 14

    861 82 Timrå

    Organisationsnummer: 212000-2395


    Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30

    Om webbplatsen

    Det här är Timrå kommuns offentliga webbplats.


    Om webbplatsen »

    Navigera på webbplatsen »

    GDPR »

    Tillgänglighetsredogörelse »

    Om cookies »

    Följ oss

    Facebooklänk till annan webbplats »

    Instagramlänk till annan webbplats »

    LinkedInlänk till annan webbplats »