Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Några av grundförutsättningarna för att få driva livsmedelsverksamhet är att hygien och hantering av livsmedel sköts på ett acceptabelt sätt.
Personlig hygien är viktig. Därför bör man ha hygienregler för personal som hanterar oförpackade livsmedel. De kan innehålla regler för arbetskläder, bärande av smycken och armbandsur, handtvättsrutiner och så vidare.
Är man sjuk måste en riskvärdering göras innan man får arbeta med livsmedel. All personal är skyldig att anmäla till sin arbetsgivare om de har någon sjukdom eller sår och bölder som kan leda till att livsmedlet smittas och konsumenten blir sjuk.
Rengöringsrutiner bör finnas för alla verksamheter, dess inredning och utrustning och vara anpassat efter verksamhetens art och storlek. Rutinerna bör innehålla tidpunkt, frekvens, metod och utrustning. Glöm inte att även handtvättställ, golvbrunnar, sopkärl och städmaterial ska hållas rena!
Hantering av livsmedel innefattar allt från att livsmedel förvaras på rätt sätt och vid rätt temperatur till frågor som berör märkning.
För att maten inte ska bli dålig och riskera att orsaka matförgiftning gäller det att:
Andra risker som ska beaktas är att se till att inga främmande föremål eller farliga kemikalier kan hamna i maten samt att inga allergener hamnar i livsmedel där de inte förväntas finnas.
Kontakt
Länkar
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer