Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter; judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Detta innebär att individer som själv bedömer sig tillhöra en eller flera minoriteter har särskilda rättigheter som rör språk, kultur och inflytande.
Alla fem grupper har funnits i Sverige under lång tid. Samerna är även ett urfolk. Folkrättsligt går regelverket för urfolk längre än för övriga minoritetsgrupper i ett land.
Sedan 2010 gäller Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (minoritetslagen 2009:724) i Sverige. Lagen beskriver vilka rättigheter som minoriteterna har i hela landet och inom de speciella förvaltningsområden som finns för finska, meänkieli och samiska. Samtliga kommuner och andra myndigheter är skyldiga att informera minoriteterna om deras rättigheter. De är också skyldiga att skydda minoriteternas språk och kultur och särskilt viktigt är barns och ungas rätt att få utveckla sitt språk och sin kultur. Dessutom är kommuner och andra myndigheter skyldiga att ge minoriteterna inflytande över frågor som berör dem.
Från den 1 januari 2019 reviderades lagen så att rättigheter och skyldigheter stärktes ytterligare. Kommunerna och regionerna är till exempel skyldiga att anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete.
Lag (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk (riksdagen.se) »
Länsstyrelsen Västernorrland nationella minoriteter och minoritetsspråk (lansstyrelsen.se) »
Kontakt
Länkar
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer