Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)
Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Lyssna på sidan Lyssna
Dela sidan på facebook

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Samlad information med anledning av kriget i Ukraina

  Ukrainas flagga i blått och gult.

  Just nu flyr många människor från det pågående kriget i Ukraina. Timrå kommun följer utvecklingen av läget i omvärlden och har en god beredskap för eventuella händelser som kan påverka samhällsviktiga funktioner i kommunen. Här har vi samlat viktig information från myndigheter och frivilligorganisationer för dig som har frågor eller vill engagera dig.

  Information due to the ongoing war in Ukraine

  Right now, many people are fleeing the ongoing war in Ukraine. Timrå municipality follows the development of the situation in the world and is well prepared for any events that may affect socially important functions in the municipality. Here we have gathered important information from authorities and voluntary organizations for you who have questions or want to get involved.

  Det här gör Timrå kommun med anledning av kriget i Ukraina

  Enligt lagstiftningen har kommunen ett geografiskt områdesansvar vid kriser av olika slag. Det innebär att Timrå kommun dels har ett ansvar för att upprätthålla ordinarie verksamheter och dels samordna samhällsviktiga funktioner i sin geografi. Det uppdraget leds av en inriktnings- och samordningsfunktion.

  Timrå kommuns krisorganisation (timra.se) »

  Massflyktsdirektivet

  Miljontals människor flyr nu kriget i Ukraina. EU har beslutat att aktivera massflyktsdirektivet, vilket innebär att personer från Ukraina ska erbjudas tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd inom EU.

  En person som har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har rätt att få hjälp med kost och logi, rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd i Sverige.

  Direktivet gäller:

  • Ukrainska medborgare som var bosatta i Ukraina före 24 februari 2022
  • personer med uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande i Ukraina
  • familjemedlemmar till de två ovanstående.

  För att omfattas av direktivet ska man ha lämnat landet den 24 februari 2022 eller senare. Vuxna måste också ha ett giltigt pass eller andra ukrainska id-handlingar.

  Flyktingmottagande

  Timrå har fått i uppdrag av Migrationsverket att inventera hur många platser som kan iordningställas för att ta emot flyktingar med kort varsel. Kommunen har inventerat vilka kommunala lokaler som kan användas som funktionellt och säkert tillfälligt boende, där sängar och annat som behövs redan finns på plats. I det akuta skedet kan upp till 100 tillfälliga boendeplatser iordningställas.

  Kommunen samverkar med myndigheter och frivilligorganisationer för att lösa praktiska frågor kring mottagande av ukrainska flyktingar. Det pågår även ett intensivt arbete på flera av förvaltningarna, bland annat på socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen för att förbereda mottagandet, till exempel av skolgång och socialt stöd.

  Rätt till utbildning för barn och ungdomar som flyr från Ukraina

  Barn och ungdomar från Ukraina omfattas av massflyktsdirektivet och kan få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd (uppehållstillstånd med tillfälligt skydd). De har då samma rätt till utbildning i Sverige som asylsökande barn och ungdomar.

  Skolverket har översatt information om det svenska skolsystemet till ukrainska.

  Bostäder för människor som flyr

  I Timrå finns idag ett antal anläggningsboenden via Migrationsverket på olika platser i kommunen. Vissa av dessa boenden bedrivs i vanliga lägenheter där man som flykting vanligtvis bor under den tid man är asylsökande eller så länge man har beslut om skydd från massflyktsdirektivet.

  På grund av den stora flyktingströmmen från Ukraina har Migrationsverket också hyrt bostäder som är mer av tillfällig karaktär, där flyktingar kan bo i väntan på annat boende. Ansvaret för boendefrågan är Migrationsverkets men i den kris vi nu befinner oss i samverkar Migrationsverket och Timrå kommun för att på bästa sätt lösa situationen, till exempel genom att kommunen vid behov kan anordna evakueringsboenden.

  Fastighetsägare som hyr ut bostäder

  Om du är fastighetsägare och vill delta i en upphandling kan du läsa mer på följande sidor:

  Hur kan jag hjälpa till?

  Vill du göra en insats?

  Kommunerna i Timrå, Sundsvall och Ånge samt Medelpads Räddningstjänstförbund har startat en Frivillig Resursgrupp (FRG).

  Frivilliga Resursgruppen, FRG, är en frivillig resurs som stöder och förstärker kommuner och regioners krishantering vid samhällsstörningar. FRG utbildas och övas i de uppgifter som de förväntas vara kommunen behjälpliga med.

  För att bli en av de som ingår i en FRG ska man ha ett medlemskap i en
  av de 18 frivilliga försvarsorganisationerna.

  frivilligutbildning.selänk till annan webbplats samlar vi all information du behöver.

  Om du vill veta mer om FRG, besök:

  https://www.msb.se/sv/amnesomraden/krisberedskap--civilt-forsvar/frivilliga/frivilliga-resursgruppen-frg/länk till annan webbplats


  Lokala frivilliga resursgrupper, FRG

  Västernorrland

  Medelpad

  Timrå

  Myndighetsinformation om kriget i Ukraina
  / Війна в Україні

  Information från Krisinformation.se / Information from Krisinformation.se

  Ryssland har inlett en invasion av Ukraina. Här hittar du samlad information från svenska myndigheter.

  UH - Росія почала вторгнення в Україну. На цій сторінці ми зібрали інформацію від шведських державних служб про те, що нам відомо на даний момент. Тут також є поради про те, що робити, щоб впоратися з тривогою.

  Vård till flyktingar / Hospital care for refugees

  Information om covid-19 / Захистіть себе та інших – рекомендації щодо COVID-19

  Beredskap för privatpersoner

  Information till företag

  Verksamt; IT-säkerhet och sanktioner – så påverkas du av Rysslands invasion av Ukraina

  På grund av invasionen så har EU infört sanktioner mot Ryssland. Om ditt företag bedriver handel med Ryssland kan du påverkas av restriktionerna. Sanktionerna gäller för försäljning, leverans, överföring och export av många varor och tjänster. Här hittar du som företagare viktig information med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Sidan uppdateras löpande.


  Information från MSB; Vad kan myndigheter och företag göra?

  Eftersom det finns möjliga konsekvenser av det säkerhetspolitiska läget är det bra för myndigheter, företag och andra organisationer att ha en plan B för sin verksamhet, säkerställa sin cyberhygien och se över säkerhetsskyddet.


  Svensk Handel; Skydda ditt företag mot cyberintrång

  På grund av händelseutvecklingen i Ukraina uppmanas organisationer med viktiga samhällsfunktioner och kritisk infrastruktur att ha en ökad beredskap och förberedelse för möjliga cyberintrång.


  Regeringen; Rysslands invasion av Ukraina

  Samlad information om regeringens arbete kring den pågående säkerhetspolitiska utvecklingen i Ukraina.


  Svenskt Näringsliv; Så påverkas svenska företag av Ukrainakriget

  Varje vecka gör Johan Sjöberg, expert på försvars- och säkerhetsfrågor, en lägesuppdatering om hur kriget i Ukraina påverkar svenska företag säkerhetspolitiskt och handelsmässigt. Hur påverkas handelsrelationerna och hur slår sanktioner och motsanktioner mot olika branscher?

  Så påverkas svenska företag av Ukrainakriget (svensktnaringsliv.se) »länk till annan webbplats


  Handelskammaren Mittsverige; Möte med Handelsministern om hur kriget mellan Ryssland och Ukraina påverkar företagen

  Med anledning av kriget mellan Ukraina och Ryssland bjöd Handelsminister Anna Hallberg in VD:ar för Sveriges Handelskamrar till ett möte för att diskutera EU:s sanktioner och risken för eventuella motåtgärder och hur det påverkar näringslivet.

  Möte med Handelsministern om hur kriget mellan Ryssland och Ukraina påverkar företagen (midchamber.se) »länk till annan webbplats


  Arbetsförmedlingen; Information till företag som vill anställa en person från Ukraina

  Vill du anställa en person som kommit till Sverige på grund av Rysslands invasion av Ukraina? Arbetsförmedlingen har samlat information om vad som gäller.

  Information till företag som vill anställa en person från Ukraina (arbetsformedlingen.se) »länk till annan webbplats


  Migrationsverket; Hyr ut din fastighet som asylboende

  Med anledning av situationen i Ukraina söker nu Migrationsverket fler bostäder. Förutom lägenheter hyr Migrationsverket större fastigheter med hyresavtal där människor bor i kollektiv.

  Hyr ut din fastighet som asylboende (migrationsverket.se) »länk till annan webbplats


  Kommerskollegium; Sanktioner mot Ryssland

  EU:s sanktioner mot Ryssland innebär bland annat förbud av viss export till oljeprojekt och att kontroll av export till Ryssland av teknik som är anpassad för oljeindustrin. I vissa fall kan undantag från sanktioner göras. På den här sidan får du svar på vanliga frågor om sanktioner och fördjupad information om vilka villkor som gäller för undantag.

  Sanktioner mot Ryssland (kommerskollegium.se) »länk till annan webbplats

  Länklista/Useful links

  Kontakt

  • Johanna Hillgren
   Säkerhetsansvarig
   Telefon: 076 -102 28 33
   E-post: johanna.hillgren@timra.se

  Länkar

  Sidan uppdaterad

   

  Kontakta oss

  Telefon: 060-16 31 00 (växel)

  E-post: timra.kommun@timra.se


  Timrå kommun

  Köpmangatan 14

  861 82 Timrå

  Organisationsnummer: 212000-2395


  Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)

  Om webbplatsen

  Det här är Timrå kommuns offentliga webbplats.


  Om webbplatsen »

  Navigera på webbplatsen »

  GDPR »

  Tillgänglighetsredogörelse »

  Om cookies »

  Följ oss

  Facebooklänk till annan webbplats »

  Instagramlänk till annan webbplats »

  LinkedInlänk till annan webbplats »

  Kontakta oss

  Telefon: 060-16 31 00 (växel)

  E-post: timra.kommun@timra.se


  Timrå kommun

  Köpmangatan 14

  861 82 Timrå

  Organisationsnummer: 212000-2395


  Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30

  Om webbplatsen

  Det här är Timrå kommuns offentliga webbplats.


  Om webbplatsen »

  Navigera på webbplatsen »

  GDPR »

  Tillgänglighetsredogörelse »

  Om cookies »

  Följ oss

  Facebooklänk till annan webbplats »

  Instagramlänk till annan webbplats »

  LinkedInlänk till annan webbplats »