Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Om du på på grund av en funktionsnedsättning inte kan använda allmänna kommunikationer kan du ha rätt till färdtjänst. Funktionsnedsättningen ska inte anses som kortvarigt.
Du söker färdtjänst via Din Tur. Information om hur du går till väga hittar du på deras webbplats (dintur.se).
Om du på på grund av en funktionsnedsättning inte kan använda allmänna kommunikationer kan du ha rätt till färdtjänst. Funktionsnedsättningen ska inte anses som kortvarigt.
Individuell prövning sker och läkarintyg kan begäras. Om du inte kan åka vanlig taxibil så beviljas du specialfordon. Ledsagare beviljas enbart om extra hjälp behövs under själva resans gång (inte för att få hjälp med att handla, bära kassar med mera). Normal service ges av chauffören, såsom hjälp mellan entréer i markplan. Chauffören skall även hjälpa till med kassar/väskor mellan bilen och entréer i markplan.
Färdtjänstresor gäller till resmål inom en radie av 50 kilometer från din bostad. Du har rätt till 150 enkelresor per år, om inte någon annan begränsning införs. Kostnad för varje enkel resa är 1,5 gånger busspriset.
Behöver du anlita färdtjänst för arbetsresor eller vuxenstudier, har du rätt till det alla arbets- eller studiedagar. Resekostnaden debiteras då i efterskott, och du betalar länstrafikens busstaxa.
Med medresenär avses vanligen någon som den färdtjänstberättigade behöver för hjälp under resan. Det kan vara anhörig, bekant eller personal i hemtjänsten. Två medresenärer kan medfölja. De betalar då samma avgift som den färdtjänstberättigade.
Du som är beviljad färdtjänst, men kan klara av att åka buss med hjälp av följeslagare, får utan kostnad ta med en medresenär på bussen. Du måste då visa upp ett giltigt färdtjänstkort för busschauffören. Kostnaden blir bussbiljett för en person.
Om sökanden är under 18 år ska prövningen göras i förhållande till barn i motsvarande ålder utan funktionsnedsättning.
Tillståndet omfattar inte transporter som av någon annan anledning bekostas av det allmänna. Lag (SFS 2006:1114).
Riksfärdtjänst är till för dig med en stor och varaktig funktionsnedsättning, som innebär att du måste göra en resa på ett särskilt kostsamt sätt inom Sverige.
Resan kan vid långa avstånd göras med tåg eller flyg. I speciella fall kan också annat färdmedel behövas. Resans ändamål kan vara rekreation, fritidsverksamhet eller annan enskild angelägenhet. Egenavgiften för riksfärdtjänst är bestämd av Regeringen. Avgiften motsvarar en andraklassbiljett med tåg. Du ansöker på samma sätt som för vanlig färdtjänst. Besök Din Turs webbplats för information om hur du ska gå tillväga.
Kommunens ansvar och skyldigheter för färdtjänst regleras genom lagen om färdtjänst SFS 1997:736.
Kontakt
Länkar
Egenavgifter för Färdtjänst 2024 (pdf, 143 kB)
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer