Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)
Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Lyssna på sidan Lyssna
Dela sidan på facebook

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Miljöföroreningar i mat

    Maten vi äter och vattnet vi dricker är påverkade av miljön runt oss, både med naturliga ämnen och processer och genom mänsklig påverkan. Nationellt finns råd och riktlinjer om vad som är bra att tänka på gällande olika typer av livsmedel. Händelser i omvärlden och i vår närhet har satt spår även här i vår region och nedan finns också råd om vad som gäller lokalt.

    När det gäller ditt dricksvatten är det viktigt att du med enskild vattenförsörjning kontrollerar ditt vatten. Du hittar mer information här på Livsmedelsverkets webbplats.länk till annan webbplats

    Cesium i livsmedel

    När kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl havererade 1986 fick vissa delar av Sverige en relativt stor mängd radioaktivt nedfall. Cesium-137 har en halveringstid på 30 år och kommer därför att finnas kvar i naturen under en lång tid framöver.

    Du kan kontrollera cesiuminnehållet i dina livsmedel. Du gör det enklast genom att ta kontakt med ett laboratorium som du hittar via exempelvis Eniro länk till annan webbplatseller Hitta.selänk till annan webbplats.

    Gränsvärden i Sverige

    Radioaktivt cesium-137 i kött av ren och vilt, insjöfisk, vilda bär och svamp samt nötter: 1 500 becquerel per kg. Radioaktivt cesium i övriga livsmedel: 300 becquerel per kilogram.

    Råd till dig som äter fisk

    Det är nyttigt att äta fisk men en del fisksorter från bland annat Östersjön och dess älvar samt insjöar kan innehålla för mycket miljöföroreningar, som till exempel dioxiner, PCB och kvicksilver.

    Du som fångar eller äter fisk från vår region (till exempel abborre, gädda, gös och lake samt strömming och vildfångad lax och öring) kan följa Livsmedelsverkets råd för att undvika att få i dig för höga halter av miljöföroreningar. Barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder är mer känsliga för miljöföroreningar och därför finns särskilda råd för dem.

    Råd utifrån lokala förutsättningar

    Länsstyrelsen i Västernorrland har undersökt bottensediment på havsbottnar i länet som innehåller fibrer och föroreningar från skogs-, pappers- och massaindustrin. Undersökningarna är översiktliga men visar att det finns fiberbankar som innehåller olika miljöföroreningar. Föroreningarna kan tas upp i fisk som vi människor fångar och äter och därför har man gjort en miljömedicinsk riskbedömning på fisk från de mest påverkade områdena. Riskbedömningen har lett till lokala rekommendationer för intag av fisk, dessa hittar du här.länk till annan webbplats

    I Skönvik, som är en del av Klingerfjärden, finns fiberhaltiga sediment som innehåller miljöföroreningar. Därför rekommenderar Klinisk Miljömedicin Norr, på uppdrag av Länsstyrelsen i Västernorrland att barn (upp till 18 år), kvinnor i barnafödande ålder, gravida eller ammande bör äta max tre fiskportioner per år av fisk (oavsett art) som fångats i Skönvik. För övriga vuxna max en fiskportion per vecka.

    Kontakt

    Länkar

    Lägg till relevanta länkar här

    Sidan uppdaterad 2019-12-13

     

    Kontakta oss

    Timrå kommun

    Köpmangatan 14,
    861 82 Timrå

    Växel: 060-16 31 00

    E-post: timra.kommun@timra.se

    Organisationsnummer:
    212000-2395

    Kommunhuset är öppet
    klockan 08.00-16.30

    Kontakta oss

    Timrå kommun

    Köpmangatan 14, 861 82 Timrå

    Växel: 060-16 31 00

    E-post: timra.kommun@timra.se

    Organisationsnummer: 212000-2395

    Kommunhuset är öppet 08.00-16.30

    Om webbplatsen

    www.timra.se är Timrå kommuns offentliga webbplats

    Navigera på webbplatsen

    GDPR

    Tillgänglighetsredogörelse

    Om cookies

    Tyck till om webbplatsen

    Följ oss

    Facebooklänk till annan webbplats

    Twitterlänk till annan webbplats

    Instagramlänk till annan webbplats

    RSS

    E-postutskick