Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
En eldstad är exempelvis en braskamin, en pelletskamin, en öppen spis eller en vedeldad bastu. Vid en nyinstallation eller väsentlig ändring av en eldstad och/eller rökkanal måste du alltid göra en anmälan och i vissa fall behövs även bygglov.
Innan du ska installera eller ändra en eldstad och rökkanal, exempelvis braskamin, pelletspanna, måste du göra en anmälan till miljö- och byggkontoret. Följande åtgärder rörande eldstäder kräver en anmälan:
Med anmälningsblanketten ska du bifoga en plan- och fasadritning i skala 1:100, där eldstaden och skorstenen finns inritade. Du ska också ange typ och fabrikat på den eldstad och skorsten du ska installera. Bifoga en teknisk dokumentation som beskriver anläggningen och en kontrollplan. Det kan även krävas fler handlingar i vissa fall.
E-tjänst och anmälningsblankett hittar du här: Länk till e-tjänst för installation av eldstad Länk till annan webbplats..
Du behöver ett startbesked för att få börja bygga. Beslut om startbesked får du när vi har behandlat din anmälan och om din åtgärd är tillåten.
När installationen är klar behöver du ett slutbesked innan du kan börja använda kaminen eller eldstaden.
För att få ett slutbesked måste du först anlita en sotare som besiktar din installation. Skicka in sotarens besiktningsprotokoll tillsammans med den signerade kontrollplanen. Ibland signerar sotaren en punkt direkt i kontrollplanen att besiktningen är godkänd.
När du har skickat in handlingarna begär du ett slutbesked. När du fått ett slutbesked får du börja använda din eldstad/ rökkanal.
Om du påbörjar en åtgärd innan du har fått ett beslut som tillåter att du får börja installera tillexempel en eldstad eller kanske börjar elda innan du har har fått ett slutbesked, då räknas det som en olovligt utförd åtgärd. Det innebär att du behöver ta ställning till om du kan återställa till hur det såg ut innan åtgärden påbörjades eller genom en sanktionsavgift. Kostnaden för sanktionsavgiften varierar beroende på åtgärd och när den är genomförd.
Mer information om tillsyn kan du hitta här: Länk till information om tillsyn.
Vid fråggor, kontakta Miljö- och byggkontoret på 060-16 31 00 eller via e-post till miljo.bygg@timra.se.
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer