Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
När du planerar att ordna ny tomt och bygga nytt åretrunthus eller fritidshus inom område som inte har detaljplan bör du söka förhandsbesked hos miljö- och byggnadsnämnden.
Inom områden som är planlagda med byggnadsplan, stadsplan och detaljplan finns bestämmelser för hur marken får användas för bebyggelse. Utanför dessa områden, till exempel på landsbygden, måste möjligheterna att bygga prövas mot de olika förutsättningar som finns på platsen och närområdet. Det kan då ske i ett förhandsbesked.
Enligt plan- och bygglagen (PBL) får miljö- och byggnadsnämnden i ett förhandsbesked meddela om bygglovspliktiga åtgärder kan tillåtas på särskild plats. I förhandsbeskedet får nämnden även ange de villkor som kopplas till beslutet, som blir bindande i två år. Därefter upphör det att gälla.
Lokaliseringsprövningen sker stegvis så att du som sökande successivt får komplettera ärendet med nödvändiga utredningar som belyser olika frågeställningar. Därmed belastas du inte av kostnader för onödiga kompletteringar. För normala ärenden med kompletta handlingar är det miljö- och byggkontorets ambition att ett preliminärt besked för fortsatt prövning ska hanteras inom en period av tre månader.
Innan du ansöker om förhandsbesked med lokaliseringsprövning bör du kontakta miljö- och byggkontoret. Då kan du få en god information om hur prövningen går till, om vad det finns för övergripande riktlinjer i området och vilka handlingar som krävs i ett första skede. Du kan även få ansökningsblanketter samt kartor över området.
För att kunna behandla din ansökan bör den inledningsvis innehålla följande handlingar.
När du lämnat in din ansökan får du en bekräftelse om att ärendet kommit in och vem som handlägger det. Vid behov begär kontoret även in nödvändiga kompletteringar.
I detta skede prövas ansökan mot de allmänna intressen och riktlinjer som anges i kommunens översiktsplaner och andra styrande planeringsdokument. Hänsyn tas även till grannintressen, boendes hälsa, mark- och vattenförhållanden, möjligheterna att ordna väg, vatten, avlopp och annan samhällsservice. Vi tittar även på energiförsörjning, omgivningspåverkan på miljön och till andra miljöstörningar i området .
Ärendet skickas därför på remiss till berörda grannar och myndigheter för att få deras syn på ansökan. Tomtplatsen skall oftast besiktas. Kontoret gör därefter en samlad bedömning om det finns förutsättningar att senare meddela positivt förhandsbesked när ärendet ytterligare kompletterats med avseende på väg, vatten och avlopp eller om det bör avslås med hänsyn till motstridiga intressen.
Vid bedömningen avslag sammanställs ett yttrande till miljö- och byggnadsnämnden med förslag till beslut. Sökanden ges möjlighet att ytterligare argumentera för sin framställan och kommentera handläggarens skrivelse till miljö- och byggnadsnämnden. Detta redovisas till nämnden som beslutar i ärendet. Vid avslag kan sökanden överklaga till länsstyrelsen.
Vid bedömningen att positivt förhandsbesked kan förväntas skickas en skrivelse till sökanden med begäran om att ärendet kompletteras med förslag till lösning av vatten och avlopp för fastighetens behov samt en markundersökning som redovisar förutsättningarna för vatten och avlopp, grundläggning och markradon. Miljöhandläggaren informeras så att sökanden kan kontaktas om vad som skall åtgärdas.
Miljöhandläggaren skickar nu ett brev till dig som tar upp behovet av kompletterande utredningar innan miljö- och byggnadsnämnden kan tillstyrka ärendet. Det blir då aktuellt att du kontaktar en konsult som är sakkunnig inom vatten, avlopp och geologi. Denne ska ta fram en vatten- och avloppsutredning baserad på en markundersökning.
Då ska följande redovisas:
När ärendet kompletterats på detta sätt gör miljöhandläggaren en bedömning om vatten och avlopp kan lösas på ett långsiktigt hållbart sätt. Om så är fallet så tillstyrker miljö- och byggnadsnämnden ärendet och nämnden kan fatta beslut om förhandsbesked. Därefter kan man ansöka om avstyckning hos lantmäteriet och sedan om bygglov hos miljö- och byggnadsnämnden. Beslutet om förhandsbesked kan dock överklagas av någon granne som i den tidigare hanteringen framfört synpunkter mot framställningen.
Kontakt
Länkar
Lägg till relevanta länkar här
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer