Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)
Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Lyssna på sidan Lyssna
Dela sidan på facebook

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Trafiksäkerhet

    Här hittar du information om trafiksäkerhet.

    Nollvisionen

    Nollvisionen är grunden för trafiksäkerhet i Sverige. Nollvisionen innebär på sikt att ingen ska dödas eller allvarligt skadas inom vägtransportsystemet. För att uppnå nollvisionen krävs ett delat trafiksäkerhetsansvar:

    • Systemutformarna har alltid det yttersta ansvaret för vägtransportsystemets utformning, skötsel och användning.
    • Trafikanterna har ansvar för att visa hänsyn, omdöme och ansvar i trafiken samt att följa trafikreglerna.
    • Om trafikanterna inte tar sin del av ansvaret (till exempel på grund av bristande kunskap, acceptans eller förmåga) måste systemutformarna vidta ytterligare åtgärder för att motverka att människor dödas eller skadas allvarligt = en förlåtande trafikmiljö.

    Nollvisionen är ett lyckosamt visionsarbete som utförs genom ett systematiskt arbetssätt med mätbara etappmål. I februari 2020 beslutade regeringen om nuvarande etappmål, där antalet omkomna i vägtrafiken ska halveras till år 2030 och allvarligt skadade ska minska med 25 procent.

    För att nå trafiksäkerhetsmålen finns indikatorer, prioriterade insatsområden, som pekats ut. Timrå kommun följer nollvisionens intentioner och arbetar med de viktigaste indikationerna för kommunalt trafiksäkerhetsarbete som är:

    • Hastighetsefterlevnad på kommunalt vägnät.
    • Säkra gång- cykel- och mopedpassager (gcm-passager).
    • Cykelhjälmsanvändning.
    • Drift och underhåll på gång- och cykelvägnätet.

    2020 infördes även ett komplement till gällande etappmål med två aktörsgemensamma mål för trafiksäkerhet väg:

    • Antalet suicid inom vägtransportområdet, inklusive hopp från bro, ska minska mellan år 2020 och 2030.
    • Antalet allvarligt skadade till följd av fallolyckor inom vägtrafiken ska minska med 25 procent mellan är 2020 och 2030.

    STRADA

    STRADA (Swedish Traffic Data Acquisition) är Sveriges officiella olycksrapportering inom vägtransportsystemet och bygger på uppgifter från polis, sjukvård och Kustbevakningen:

    • Polisen rapporterar vägtrafikolyckor med personskada.
    • Akutsjukhus rapporterar uppgifter där personer sökt vård efter olyckshändelse i vägtrafikmiljö.
    • Kustbevakningen rapporterar fritidsbåtsolyckor med personskada.

    Utöver dessa olyckshändelser rapporteras även:

    • Vårdsökande efter fallolyckor i vägtrafikmiljö.
    • Olyckor med snöskoter eller terränghjuling (fyrhjuling) utanför vägtrafikmiljö.

    Denna inrapportering är reglerad enligt Lag (2021:319) om Transportstyrelsens olycksdatabas.

    Timrå kommun har tillgång till STRADA uttagswebb och själva kan ta fram uppgifter gällande såväl statistik som för att kunna göra egna analyser av enskilda olyckshändelser.

    Förfrågningar om statistik eller olycksanalyser kan göras av trafikingenjör eva.forslund@timra.se

    Övergångsställe

    Vägmärket B3, Övergångsställe. Övergångsställsskylten är ett väjningspliktsmärke. Övergångsställsskylten i sig har ingen trafiksäkerhetshöjande effekt utan den är en framkomlighetsåtgärd som bör användas på platser där gåendes framkomlighet ska prioriteras. Vägmärke B3 finns i två varianter B3 och B3-2 som är likvärdiga och kan användas var för sig eller tillsammans.

    Övergångsställsskylten bör endast sättas upp på platser där många gående behöver korsa vägen och där fordonstrafiken utgör ett hinder för detta. Det innebär att övergångsställsskylten främst bör placeras längs huvudvägnätet, där vi har höga trafikflöden, och då i punkter där många gående passerar.

    Det kan även finnas behov av övergångsställe på lokalgator i direkt anslutning till skolor och andra allmänna målpunkter. Vid skolor på lokalgator med låga trafikmängder kan övergångsställesskylten ha ytterligare en funktion när många barn passerar och parkerade bilar kan utgöra en fara. Övergångsställsskylten innebär förutom att vara ett väjningsmärke även att det är förbjudet att stanna och parkera ett fordon på eller inom ett avstånd av tio meter före övergångsställsskylten.

    • Platser där övergångsställsskylten sätts upp bör vara utformade så att fordonstrafiken på platsen håller tillräckligt låg hastighet med hänsyn till omständigheterna. Det innebär att en trafiksäkerhetshöjande effekt kan uppnås när vägmärket kombineras med en fysisk utformning som en avsmalning, refug, farthinder eller annat som minskar skadeföljden vid en eventuell olycka.
    • Vägmärket för övergångsställe ska vara uppsatt på båda sidor om vägen.
    • Övergångsställsskylten på höger sida i färdriktningen ska vara uppsatt omedelbart före vägmarkering M15, övergångsställe, om det inte finns särskilda skäl för något annat.
    • På vägar som är uppdelad i flera körbanor med en refug eller motsvarande, får övergångsställsskylten som ska placeras till vänster om vägen placeras på refugen i stället.
    • Övergångsställskylten bör inte sättas upp om en körbana i samma färdriktning är uppdelad i flera körfält.
    • Övergångsställskylten får inte sättas upp på en väg där den högsta tillåtna hastigheten är högre än 60 kilometer i timmen.

    Information hämtat från Transportstyrelsens författningssamling TSFS 2019:74

    Målsättningen för Timrå kommun är att övergångsställen ska finnas på rätt plats (där ett utpekat behov finns och där erforderliga siktsträckor finns), vara tydligt utmärkt med vägmärke, målas kontinuerligt för god synbarhet och kompletteras med hastighetsdämpade åtgärd där behov finns.

    Gångpassage

    En gångpassage är en plats som inte är utmärkt med vägmärket för övergångsställe men där någon form av fysisk utformning utförts för att underlätta passage för gående över en gata/väg. Det kan vara sänkning av kantsten, avsmalnad körbana, mittrefug eller farthinder.

    Sikt och fria höjder

    Säker trafik kräver fri sikt i korsningar. Att hålla efter grönskan och placera byggnationer rätt på och kring sin fastighet kan rädda liv.

    Tänk på att planera häck och träd så att den färdigväxt håller sig inom din fastighet. Om befintliga träd och buskar sträcker sig ut över gata, gång- och cykelbana eller gångbana bör du se till att det finns fri höjd för trafikanterna.

    Den fria höjden som krävs är:

    • Över gångbana, minst 2,5 meter.
    • Över cykelväg, minst 3,2 meter.
    • Över körbana, minst 4,6 meter.

    Fasta byggnationer, plank och murar, kräver ofta bygglov eller bygganmälan, och bör även placeras ca 1 meter innanför tomtgränsen för att inte påverkas av snötryck i samband med plogning.

    Du som har en hörntomt som ligger intill en gata eller en gång- och cykelväg bör se till att dina växter eller byggnader, plank, räcken och murar inte är högre än 80 cm i en sikttriangel som sträcker sig minst 10 meter åt varje håll i korsningspunkten.

    Vid din fastighetsutfart bör du se till att ha fri sikt inom en sikttriangel på minst 2,5 meter åt varje håll i korsningspunkten från din utfart.

    Lutningar i gatumiljön kan påverka dessa mått och höjden kan ibland behöva anpassas utifrån platsens förutsättningar.

    Fastighetsägare önskar ibland komplettera siktbehoven i korsning/utfarter med trafikspeglar. Trafikspeglar ger inte alltid den trafiksäkerhetshöjande effekt som många förväntar sig utan kan skapa en falsk trygghet. Det är kommunen som bedömer lämpligheten huruvida en trafikspegel får sättas upp på en plats. Det är också kommunen som bekostar och sätter upp trafikspegeln på de platser där behov finns och där det bedömts lämpligt.

    Mått mot väg

    Angivna mått är riktvärden. Lutningar i gatumiljön kan påverka måtten och placeringen kan ibland behöva anpassas utifrån platsens förutsättningar.

    Längd på uppställningsplats för fordon framför garageport eller annan fast begränsning (exempelvis mur, ladd- eller motorvärmarplats) = minst 6 meter innanför tomtgräns.

    Pelare/konstruktionsdelar till Carport placeras minst 1 meter innanför tomtgräns. Sidorna på en carport ska vara helt öppna så att erforderliga mått för sikttriangel kan uppnås

    Backning över gångytor, gångbanor och cykelbanor är olämpligt av trafiksäkerhetsskäl då förarens sikt är begränsad. Detta är därför normalt sett endast lämpligt vid villautfarter. Kommunen godkänner i de flesta fall endast en utfart per villatomt som är maximalt 6,5 meter bred. För mer trafikerade utfarter bör vändmöjlighet finnas på kvartersmark.

    Utfart bör placeras minst 10 meter från korsning.

    NTF

    NTF Västernorrland är en ideell organisation som tillsammans med drygt 40 medlemsorganisationer arbetar för en ökad trafiksäkerhet i länet. NTF arbetar framför allt med information, utbildning och opinionsbildning på uppdrag av regeringen, Trafikverket och Landstinget.

    NTF Västernorrland utför kontinuerligt mätningar av till exempel hastigheter, bältesanvändning och cykelhjälmsanvändning.

    Timrå kommun är medlem i NTF Västernorrland och representeras i NTF Västernorrlands styrelse av Markus Sjöström som ordinarie ledamot.

    Trafikkalendern

    Timrå kommun samarbetar med Trafikkalendern som är en digital kundportal där kommunala verksamheter kan hämta hem trycksaker och annat material med kommunens logga. Materialet kan användas i syfte att uppmärksamma trafikanter om trafiksäkerhet, miljö och hälsa för barnen i Timrå kommun.

    Riktlinjer för verksamhet väg och trafik

    Kontakt

    Länkar

    Sidan uppdaterad

     

    Kontakta oss

    Telefon: 060-16 31 00 (växel)

    E-post: timra.kommun@timra.se


    Timrå kommun

    Köpmangatan 14

    861 82 Timrå

    Organisationsnummer: 212000-2395


    Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)

    Om webbplatsen

    Det här är Timrå kommuns offentliga webbplats.


    Om webbplatsen »

    Navigera på webbplatsen »

    GDPR »

    Tillgänglighetsredogörelse »

    Om cookies »

    Kontakta oss

    Telefon: 060-16 31 00 (växel)

    E-post: timra.kommun@timra.se


    Timrå kommun

    Köpmangatan 14

    861 82 Timrå

    Organisationsnummer: 212000-2395


    Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30

    Om webbplatsen

    Det här är Timrå kommuns offentliga webbplats.


    Om webbplatsen »

    Navigera på webbplatsen »

    GDPR »

    Tillgänglighetsredogörelse »

    Om cookies »