Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Guldpalm, murgröna och fredskalla har förbättrat inomhusmiljön för skolans elever. Idag, torsdag 23 september, invigdes Timrå gymnasiums gröna klassrum i samverkan med Mittuniversitetet.
Utrustad med jord och kruka planterade barn- och utbildningsnämndens ordförande Lisbeth Eklund (S) symboliskt en stickling när gymnasiet idag visade sitt gröna klassrum.
– Vi hoppas att miljön ska inspirera fler att integrera växter i sina lokaler för en ökad trivsel, säger Susanne Wåger, rektor på Timrå gymnasium.
Rummet är ett resultat av ett forskningsprojekt tillsammans med Mittuniversitetet, som tog sin början 2019. Totalt har cirka 50 elever från Naturvetenskapsprogrammet deltagit i studien, som bland annat visar att växterna bidragit till bättre studiemiljö och ökad trivsel.
Forskningskonceptet kallas DEVA och står för Design, Energi, Växter och Atrium för en hållbar inomhusmiljö.
Hundratals växter pryder väggarna i klassrummet. Närmare bestämt 220 stycken.
– Det har blivit lite av en grön oas dit eleverna dras. Många kommer hit för att varva ner på rasterna eller för att de vill sköta om växterna, säger Peter Bergström, lärare i naturvetenskap och biologi vid Timrå gymnasium.
Men DEVA handlar inte enbart om gröna växter. Borden är designade i vågiga former och växterna omges av ett bevattningssystem i mondrianmönster.
– Vi jobbar med alla parametrar och försöker på så sätt öka naturkänslan. Vi ser att det här kan ge välbefinnande och ökad kreativitet. Det är befrämjande för utbildningsmiljön och skolan kan koppla ihop det med undervisningen i naturvetenskap, säger Lars-Åke Mikaelsson, universitetslektor vid institutionen för ekoteknik och hållbart byggande på Mittuniversitetet.
Utanför klassrummets fönster trängs granar, tall och björk. Närheten till skogen gör naturkänslan i rummet mer påtaglig.
– Det finns många möjligheter att spinna vidare på konceptet och närheten till naturen, fortsätter Peter Bergström.
Och flera aktiviteter är redan planerade. Under höstterminen ska rummets inomhusmiljö genomgå fysikaliska mätningar, som sedan ska kunna användas i undervisningen.
– Rent pedagogiskt tror jag att vi har jättevinster i det här, för att vi har allt så nära till hands. Men det största mervärdet är nog att eleverna vill komma hit, i en tid då många vill bort från skolan, avslutar Peter Bergström.
Kontakt
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer