Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)
Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Lyssna på sidan Lyssna
Dela sidan på facebook

Elever från Ala skola till final i kockduell

Två elever med förkläden står vid en köksbänk med varsin skärbräda. Den ena hackar potatis och den andra hackar örter.

Två niondeklassare har tagit sig till final i Kockduellen – en nationell matlagningstävling för högstadieelever i årskurs 8-9. Imorgon tävlar de i Stockholm.

6000 tävlande elever från skolor runtom i Sverige har deltagit. Efter tre tävlingsomgångar har Anton Öberg och Klara Norrgård kvalat till riksfinal. De representerar Ala skola i finalen.

– De har kämpat för det här och nu ska de stå i final i Stockholm. Det är helt galet och så roligt, säger Sara Sidén, hem- och konsumentskapslärare på Ala skola.

Under hösten har de deltagit i tävlingen inom ramen för sin ordinarie undervisning i hem- och konsumentkunskap. I samarbete med Glenn Widén, lärare på Timrå gymnasiums restaurang- och livsmedelsprogram, har de övat på tillagning och presentation av finalrätten.

Den senaste veckan har de legat i hårdträning. Imorgon sätts deras kunskaper på prov i finalen, som hålls på Restaurangakademin i Stockholm. Under 50 minuter ska de skapa en varmrätt utifrån årets huvudråvara; fläskkarré.

– Vi har baserat vår rätt på äpple, det går som en röd tråd i hela rätten, fortsätter Sara.

Varmrätten som juryn ska bjudas på består av råstekt potatis nedvänd i örter med rucola, persilja och schalottenlök. Till det serveras fänkål inkokt i äppelcider, tärnat äpple och friterat potatischips. Allt toppas med en glaze.

”Vi är otroligt stolta”

Tre personer står utomhus framför en röd vägg med texten ”Färjas brygga”. De gör segertecken med fingarna.
Anton och Klara tillsammans med Amanda Samuelsson på Färjas brygga.

Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Visita inom ramen för hem- och konsumentkunskapen i samverkan med gymnasieskolor med restaurang- och livsmedelsprogram. Syftet är att öka intresset för matlagning och restaurangbranschen.

– För att sporra eleverna inför finalen har vi varit hos Amanda Samuelsson på Färjas brygga och fått värdefulla tips. Jag tycker att det är viktigt att samarbeta och få se restaurangyrket på ett annat sätt, säger Sara.

I riksfinalen möts Anton och Klara tävlande från nio andra städer för att göra upp om förstaplatsen. Förutom äran ligger 10 000 kronor till klasskassan i potten.

– Bara att få komma till final är en vinst. Vi är otroligt stolta över dem, avslutar Sara.

En maträtt på en vit tallrik. På tallriken syns potatis, fläskkaré och glaze.
Två elever med förkläden står vid en köksbänk med varsin skärbräda. Den ena hackar potatis och den andra hackar örter.
Puffbild liten 290x160
Två elever med förkläden står vid en köksbänk med varsin skärbräda. Den ena hackar potatis och den andra hackar örter.
Puffbild mellan 290x250
Två elever med förkläden står vid en köksbänk med varsin skärbräda. Den ena hackar potatis och den andra hackar örter.
Puffbild stor 600x250

Kontakt

Länkar

Sidan uppdaterad

 

Kontakta oss

Telefon: 060-16 31 00 (växel)

E-post: timra.kommun@timra.se


Timrå kommun

Köpmangatan 14

861 82 Timrå

Organisationsnummer: 212000-2395


Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)

Om webbplatsen

Det här är Timrå kommuns offentliga webbplats.


Om webbplatsen »

Navigera på webbplatsen »

GDPR »

Tillgänglighetsredogörelse »

Om cookies »

Kontakta oss

Telefon: 060-16 31 00 (växel)

E-post: timra.kommun@timra.se


Timrå kommun

Köpmangatan 14

861 82 Timrå

Organisationsnummer: 212000-2395


Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30

Om webbplatsen

Det här är Timrå kommuns offentliga webbplats.


Om webbplatsen »

Navigera på webbplatsen »

GDPR »

Tillgänglighetsredogörelse »

Om cookies »