Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Här får du några tips på hur du kan få bättre koll på din privatekonomi och vad du kan göra för att få pengarna att räcka längre. Det är bra både för din plånbok och för miljön.
Gör en budget, gärna i Konsumentverkets budgetkalkyl. Där du göra en jämförelse mellan dina utgifter och Konsumentverkets beräkningar. Kanske kan du minska kostnaderna på något område?
Konsumentverkets budgetkalkyl (konsumentverket.se) »
Det finns ofta möjligheter att spara genom att göra matsedel inför kommande vecka. Köp bara det som står på handlingslistan när du handlar. Skippa den extra godisbiten eller läsken. Använd dig av jämförpriser för att ta reda på vilken vara och vilken affär som är billigast.
Du kan spara flera hundra kronor i månaden genom att laga mat hemma, ta vara på rester och planera för matlådor.
Se över avtalen för el, tv, streamingtjänster, internet och telefon med mera. Behöver du alla streamingtjänster? Går det att byta telefonabonnemang och få ner telefonräkningen? Det kan även finnas pengar att spara genom att byta elavtal eller elleverantör.
Om du inte klarar av att betala din elräkning, ta kontakt med ditt elbolag och berätta hur din situation ser ut – det är alltid bra att ha kontakt med fordringsägaren.
Går det att ta bussen och låta bilen stå? Har hushållet två bilar kanske en kan säljas eller ställas av?
Är du kanske överförsäkrad, eller betalar du för försäkringar du egentligen inte behöver? Jämför gärna olika försäkringsbolag - det kanske blir billigare med ett annat försäkringsbolag?
Se över dina försäkringar på konsumenternas.se »
Har du många dyra lån? Kolla med banken om du kan samla alla lån till ett lån och samtidigt förhandla dig till en bättre ränta. Du kanske kan byta bank? Se upp bara så att det nya lånet inte blir dyrare. På Lånelabbet kan du enkelt jämföra de olika alternativen. Där kan du se hur månadskostnaden och den totala kreditkostnaden skulle bli.
Se över dina lån på Lånelabbet (konsumenternas.se) »
Behöver du köpa nya saker? Kanske kan du låna, hyra eller köpa på second-hand? Testa att leva med inköpsstopp en månad då du bara får handla det som är absolut nödvändigt. Hur mycket pengar kan du spara under en månad?
Vet du om att du kan låna sport- och fritidsutrustning på Sportoteket »?
Om du har saker hemma du inte använder eller behöver, kan du sälja dem på begagnatmarknaden.
Om du behöver hjälp med att planera din hushållsekonomi, eller har problem med att betala dina skulder, kan du få information av en budget- och skuldrådgivare. Kommunens budget- och skuldrådgivare kan se möjligheter och alternativ när du själv inte gör det.
Kommunens budget- och skuldrådgivning »
Kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare för att få information om hur du kan påverka dina elkostnader på olika sätt. Några sätt är t.ex. att duscha kortare och att sänka din inomhustemperatur. 1-grads sänkning av temperaturen minskar energiförbrukningen med 5%. Se också till att alltid köra fulla disk- och tvättmaskiner och att dammsuga filtren bakom kyl och frys.
Kontakt
Länkar
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer