Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
SEXIT, så heter metoden som ska underlätta samtal med unga om sexuell hälsa och erfarenheter av våld. Under höstterminen har Timrå kommun använt metoden i ett länsgemensamt pilotprojekt för gymnasieelever.
Under höstterminen 2022 testar sex av Västernorrlands sju kommuner metoden SEXIT. Metoden består av tre delar; en utbildning, ett frågeformulär och en handbok.
– Materialet är från början framtaget för att användas på ungdomsmottagningar, men kan också användas av skolans elevhälsa i samband med hälsosamtal, säger Eva-Britt Isaksson Rodling, verksamhetschef för elevhälsans medicinska insats, Timrå kommun.
Formuläret innehåller ett batteri av frågor som i forskning visats viktiga för att identifiera sexuellt risktagande och utsatthet, samt erfarenheter av våld. Svaren ska sedan kunna fungera som ett samtalsunderlag i mötet med ungdomar.
– Det är en möjlighet för oss att upptäcka de som är riskutsatta och en möjlighet för unga att få berätta om saker de varit med om, på ett enkelt sätt. Det är också en likvärdighet i att vi ställer samma frågor på ett standardiserat sätt, fortsätter Eva-Britt.
Förhoppningen är att upptäcka fler ungdomar som är sexuellt risktagande eller riskutsatta. Exempel på risktagande är oskyddade sexuella kontakter och utsatthet att de befinner sig i ett sammanhang med våld eller alkohol- och drogmissbruk. Syftet är att förebygga en framtida sexuell ohälsa kopplat till könssjukdomar, oönskade graviditeter och sexuellt våld.
– Jag tycker att det är ett bra komplement till frågorna vi redan har i hälsosamtalen. De öppnar för ett bättre samtal om sexuell hälsa och erfarenheter av sexuellt våld och kränkningar. Många av frågorna går att relatera till den nya samtyckeslagen, säger Eva-Britt.
I Timrå genomförs frågorna i samband med hälsosamtal med gymnasiets förstaårselever. Formulären är frivilliga att svara på och responsen har hittills varit positiv.
– Av de som jag genomfört hälsosamtal med så har alla utom en valt att svara. De flesta tycker att det är viktiga frågor och att det väcker många tankar, säger Eva-Britt.
En referensgrupp av gymnasieelever har tyckt till om SEXIT i samband med att hälsosamtalets ordinarie frågor reviderats. Nästa steg är att utvärdera materialet i ett samverkansforum i länet, där verksamhetsansvariga för elevhälsans medicinska insats ingår.
– Det ska bli intressant att höra vad de andra kommunerna tycker om fortsättningen. Om det faller väl ut kan en fråga vara om vi ska använda metoden redan i högstadiet, för att fånga upp ungdomarna ännu tidigare, säger Eva-Britt.
SEXIT är ett forskningsprojekt och en metod som tagits fram av Kunskapscentrum för sexuell hälsa (KSH) i samarbete med Sexualmedicinskt centrum-Pilen, Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer och Smittskydd Västra Götaland.
Sexit – samtal om sexuell hälsa och erfarenheter av våld (vgregion.se) » Länk till annan webbplats.
Kontakt
Länkar
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer