Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Christina Hjalte är en av omkring 60 röstmottagare som kommer att jobba i demokratins tjänst i samband med EU-valet. - Jag är en ohejdad föreningsmänniska, det var enkelt att säga ja till uppdraget, säger hon.
Christina Hjalte jobbar till vardags som nämndsekreterare på Timrå kommun. Hon ställde upp som röstmottagare första gången i samband med riksdagsvalet 2022.
- Förutom att jag ville ställa upp för demokratin var jag också nyfiken på att se hur det går till bakom kulisserna vid ett allmänt val, säger hon.
Uppdraget som röstmottagare är arvoderat och vem som helst som fyllt 18 år kan ta sig an uppgiften. I arbetsuppgifterna, som inte kräver några egentliga förkunskaper, ingår det att hålla god ordning i vallokalen, hantera flödet av väljare från kö till valsedelskärm och från valsedelskärm till valskärm, ta emot väljarnas röster och pricka av dem i röstlängden och när röstmottagningen väl är avslutad så ska alla mottagna röster räknas och granskas. Röstmottagarna är också ålagda att genomföra en utbildning några veckor före själva valdagen.
- av erfarenhet från förra gången vet jag att söndagen den 9 juni kommer bli en lång dag. Men jag ser fram emot det, säger Christina Hjalte.
Den 6 till 9 juni 2024 går miljontals européer till valurnorna för att forma den europeiska demokratins framtid. Valet i Sverige arrangeras söndagen den 9 juni.
Förtidsröstningen öppnar den 22 maj
Om du inte har möjlighet att lägga din röst i EU-valet i din vallokal på valdagen har du möjlighet att förtidsrösta. Information om förtidsröstningslokaler hittar du här.
Kontakt
Länkar
Lägg till relevanta länkar här
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer