Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)
Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Lyssna på sidan Lyssna
Dela sidan på facebook

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Årets barnrättsutmärkelse Elefanten till Barnrättsombuden i Västernorrland

  Barnrättselefant

  Timrå bibliotek har tillsammans med sex folkbibliotek i Västernorrland fått barnrättsutmärkelsen Elefanten från Svensk biblioteksförening. De får priset för att ha skapat en struktur som möjliggör ett långsiktigt och systematiskt arbete med barnets rättigheter.

  I egenskap av barnrättsombud i Västernorrlands län tilldelas barnrättsutmärkelsen Elefanten 2021 till Charlotte Andersson och Christina Sundnäs på Timrå bibliotek.

  – Att vi får Barnrättsutmärkelsen Elefanten visar på att vi är på väg åt rätt håll med vårt arbete med barnkonventionen. Det här är inte bara barnrättsombudens pris utan det är hela bibliotekets pris och framförallt Timrå kommuns minderåriga medborgares pris. Vårt samarbete med Mariedalskolan har gjort att vi har fått en inblick i hur barnen vill ha sitt bibliotek och vi fortsätter att jobba framåt för att bli en mer barnfokuserad och barnvänlig verksamhet, säger Christina Sundnäs, projektledare för Barnkonventionsprojektet vid Timrå bibliotek.

  Juryns motivering

  Juryns motivering till att barnrättsombuden på folkbiblioteken i Västernorrland får ta emot priset lyder:

  ”Barnrättsombuden har skapat en struktur som möjliggör ett långsiktigt och systematiskt arbete med barnets rättigheter och involverat politiker, chefer, medarbetare, demokratisamordnare, ungdomsråd och barn själva i processen. En särskilt viktig bedrift är de insatser som gjorts för att inkludera barn och unga i utvecklingen av biblioteken. Barnrättsombuden har samlat idéer från barn och unga i skidbacken, gett ungdomar möjlighet att ställa frågor till politiker och intervjuat elever om deras syn på biblioteket.

  Barnrättsombuden har initierat aktiviteter och tillhandahållit kontinuerlig kompetensutbildning för bibliotekens medarbetare om barnkonventionen. De har också tillsammans med bibliotekscheferna påbörjat kartläggningar och gjort barnkonsekvensanalys inför förändringar i biblioteksmiljön.

  Barnrättsombuden i Västernorrland har kommit långt i sitt barnrättsarbete. De utgör tillsammans ett gott exempel på hur folkbibliotek kan organisera ett hållbart barnrättsarbete. Genom sitt omfattande och långsiktiga arbete har barnrättsombuden skapat en plattform för ett fortsatt framgångsrikt barnrättsarbete i Västernorrland.”

  Om Årets barnrättsutmärkelse Elefanten

  Från och med år 2020 delar Svensk biblioteksförening ut Årets barnrättsutmärkelse Elefanten. Priset ska belöna en verksamhet eller en person som i en bibliotekskontext föredömligt har arbetat med att stärka barns rättigheter, i enlighet med FN:s konvention om barnets rättigheter. Priset beslutas av en jury och består av ett diplom.

  Svensk biblioteksförening som delar ut Barnrättsutmärkelsen Elefanten »länk till annan webbplats

  Region Västernorrland - Barnrättsombuden på Västernorrlands bibliotek får ta emot Elefanten-priset (rvn.se)länk till annan webbplats


  Barnrättselefant
  Puffbild liten 290x160
  Barnrättselefant
  Puffbild mellan 290x250
  Barnrättselefant
  Puffbild stor 600x250

  Kontakt

  Länkar

  Sidan uppdaterad

   

  Kontakta oss

  Timrå kommun

  Köpmangatan 14,
  861 82 Timrå

  Växel: 060-16 31 00

  E-post: timra.kommun@timra.se

  Organisationsnummer:
  212000-2395

  Kommunhuset är öppet
  klockan 08.00-16.30

  Kontakta oss

  Timrå kommun

  Köpmangatan 14, 861 82 Timrå

  Växel: 060-16 31 00

  E-post: timra.kommun@timra.se

  Organisationsnummer: 212000-2395

  Kommunhuset är öppet 08.00-16.30

  Om webbplatsen

  www.timra.se är Timrå kommuns offentliga webbplats

  Navigera på webbplatsen

  GDPR

  Tillgänglighetsredogörelse

  Om cookies