Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Miljö- och byggkontoret har fått in rapporter om badklåda. Badklåda, eller simmarklåda som det också kallas, är kliande utslag som uppträder på de delar av kroppen som varit i kontakt med kontaminerat vatten. De kan likna myggbett och orsakar klåda. Badklådan är ofarlig men det är bra om du kontaktar oss ifall du har fått badklåda.
Fyra anmälningar om badklåda, Grunna i Fagervik, Granön, Smackgrundet och Eriks udde i Myckeläng, har inkommit till miljö- och byggkontoret.
Anmälningar om badklåda på övriga badplatser kommer endast att uppdateras här på kommuns webbsida och på kommunens Facebook.
Badklåda, eller simmarklåda som det också kallas, är kliande utslag som uppträder på de delar av kroppen som varit i kontakt med kontaminerat vatten. Utslagen kan variera både med avseende på utbredning och utseende. De kan likna myggbett och orsakar klåda.
Badklådan orsakas av en liten organism (cerkarie), som är ett larvstadium av en parasitmask som infekterar sjöfåglar. Cerkarierna kan tränga genom fåglarnas hud och utvecklas då till vuxna maskar i fåglarnas blodkärl. Maskarna producerar sedan ägg som utsöndras med fåglarnas avföring. Äggen utvecklas i sin tur i en liten snäcka och kommer ut i vattnet som cerkarier. Det är när dessa cerkarier kommer i kontakt med människors hud, som klådan uppkommer. I samband med att cerkarierna borrar sig in i huden förstörs de av kroppens immunförsvar och hudirritationen uppstår.
Oftast förekommer det i insjöar, men kan även finnas i saltvatten. Problemet finns över hela världen. Det är framförallt under riktigt varma somrar då vattnet blir varmt, som man riskerar att drabbas.
Om många personer som badat i samma vatten drabbas av utslag ungefär samtidigt, kan man misstänka att det är just badklåda man drabbats av.
Oftast behövs ingen behandling, men drabbats du av svår klåda kan du använda antihistamin (receptfria allergimediciner finns på apoteket). Skulle så kallade sekundärinfektioner uppkomma krävs läkarbehandling.
Se Folkhälsomyndighetens hemsida
Vid symptom kontakta miljö- och byggkontoret på telefonnummer 060-16 31 93.
Kontakt
Länkar
Lägg till relevanta länkar här
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer