Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
I planeringen av nya områden vägs olika intressen och aspekter in som har betydelse för området. Grundliga utredningar görs och man utgår från tidiga dialoger med medborgarna.
Detaljplanen innebär att man kontrollerar hur mark- och vattenområden kan användas i kommunen. Den reglerar hur den fysiska miljön ska förändras eller bevaras inom ett begränsat område. I detaljplanen görs avvägningar mellan såväl allmänna som enskilda intressen.
— Det är viktigt att avväga olika aspekter som har betydelse för området, till exempel vad förändringen innebär för de som bor där, hur miljön påverkas och om det finns kulturmiljö som ska bevaras. Vistavarvs brukssamhälle är ett exempel på en miljö vi vill bevara, eftersom den är en viktig pusselbit i bygdens historia, berättar Elisabeth Pettersson, planarkitekt på Timrå kommun.
Det som byggs kring Vivstavarv får inte förstöra kulturmiljön, utan ska istället förstärka den. Föroreningar och buller kan vara andra orsaker till att ett bygge inte passar. Utredningar görs ofta i början av detaljplanearbetet och om Elisabeth tycker att en fråga borde utredas så efterfrågar hon det. Om hon till exempel ser ett problem med buller, då kanske en trafikmätning behöver göras, eller om byggen kan störa naturen, då behöver en naturinventering göras.
— Vi som jobbar med fysisk planering ser till att politikerna får all fakta på bordet för att kunna fatta bra beslut om hur marken i ett område kan användas, fortsätter Elisabeth.
I linje med vad demokrati handlar om och i riktning för medborgarnas bästa tas hänsyn till olika intressen.
— Vi jobbar på uppdrag av politikerna men avväger allas olika intressen så att planeringen ska få ett så bra utfall och resultat som möjligt. Vi ser till att medborgarna får höras i det här, det finns alltid möjlighet att komma in med synpunkter på en detaljplan och i Timrå kommun jobbar vi utifrån att ha en tidig dialog med medborgarna.
Elisabeth slår fast att känslan av delaktighet är viktigt.
— En riktigt bra detaljplan är när medborgarna känner sig delaktiga och att vi tillsammans genom tidiga dialoger hittar bra lösningar där ingen känner sig överkörd.
Ett exempel på en detaljplan som Elisabeth tar upp är arbetet med två småhustomter vid Vivstavarv.
— Vistavarvsplanen som jag har igång nu, där har jag pratat med en antikvarie från Länsmuseet i Härnösand för att fånga upp expertkunskaper på området. På så vis kan vi ta reda på hur vi kan göra det så bra som möjligt och i det här fallet tror jag resultatet blir riktigt bra. Genom bestämmelser kan vi reglera hur bygget ska passa in i området samtidigt som fastighetsägaren får byggbart område där det tidigare inte gått att bygga. I slutändan blir förhoppningsvis alla nöjda.
På miljö- och byggförvaltningens samhällsenhet är det ungefär tio personer som jobbar, och uppdrag och budget kommer från Timrå kommuns kommunstyrelse. Några av de roller som återfinns här är planarkitekter, mark- och exploateringssamordnare, karttjänst- och GIS-verksamhet, klimatrådgivare samt ekolog.
— Det är en bra arbetsplats med mycket stöttning från både medarbetare och chefer. Stämningen är god och vi har bra diskussioner. Jag har alltid blivit väl bemött, menar Elisabeth.
Att vardagen blir enklare och roligare genom fokus på god service och samarbeten, är något som Elisabeth betonar.
— Här är medarbetarna serviceminded – vi tappar inte bort vilka vi är till för och vi har stort fokus på att tillmötesgå medborgarna. Smidiga samarbeten över kommunens olika förvaltningar underlättar och gör arbetet enklare, avrundar Elisabeth.
Kontakt
Länkar
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer