Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Den 20 november varje år infaller barnkonventionens dag, en dag då barns rättigheter särskilt uppmärksammas. På Timrå bibliotek pågår ett projekt för att stärka barns och ungas inflytande och delaktighet i bibliotekets verksamhet.
På ena väggen i bibliotekets barn- och ungdomssektion sträcker sig ett målat träd från golv till tak. Trädets grenar omgärdas av fantasifulla svampar, djur och växter.
– Visst är det fint? Väggen är lite av en berättelse i sig, säger Christina Sundnäs.
Christina är barnrättsombud och projektledare för barnkonventionsprojektet på Timrå bibliotek. Projektet, som pågår mellan 2020-2022, har möjliggjorts med bidrag från Kulturrådets satsning ”Stärkta bibliotek”.
– Vi ska jobba in barnkonventionen i det praktiska arbetet på arbetsplatsen och i vår biblioteksplan som ska revideras 2022, säger Christina.
Barn och unga har rätt att höras i frågor som rör dem. Det står i FN:s barnkonvention, som sedan den 1 januari 2020 är lagstiftad i Sverige. Barnets bästa och barns rätt till inflytande är två av grundprinciperna som genomsyrar hela barnkonventionen.
– Att ha barnperspektivet handlar om att ha barnglasögonen på sig i allt vi gör och fråga sig om det är för barnens bästa, säger Christina.
Barnens perspektiv är en annan sak.
– Det handlar om deras syn på omvärlden och deras rätt att få uttrycka sig, att ha inflytande. Vi som vuxna kan se till barnens bästa, men det är bara barn som kan ha ett barns perspektiv. De är medborgare med viktiga röster precis som du och jag, fortsätter Christina.
För att ta reda på vad barnen tycker har Christina samarbetat med Mariedalsskolan i Timrå, där drygt 25 elever i årskurs 5 fungerat som referensgrupp. Under ett flertal tillfällen har Christina pratat med eleverna både i grupp och individuellt.
– Barnkonventionen är stor och bred, jag tog avstamp i barnens rätt till information. Frågorna handlade om var de får information ifrån och hur deras relation till biblioteket och läsning ser ut. Nästa steg är att prata med elever på Söråkers skola, säger Christina.
Under året har en rad andra läsfrämjande och skapande aktiviteter genomförts både på biblioteket och i barnens vardagsnära miljöer. Erfarenheterna från projektet ska bidra till att barnkonventionen tydliggörs i biblioteksplanen, som är grunden för bibliotekets arbete framöver.
– Barnen har varit fantastiska att jobba med. En dag kom tre av barnen jag träffat i projektet hit på sin studiedag. Det kändes så varmt att de visste och kände att biblioteket är en plats för dem att vara på, säger Christina.
Parallellt med projektet har Regionbibliotek Västernorrland satsat på att stärka länsbibliotekens kunskaper i barnrättsfrågan. Där ingår Christina i ett regionalt nätverk för bibliotekens barnrättsombud.
Tillsammans med sex folkbibliotek i Västernorrland har Timrå bibliotek mottagit barnrättsutmärkelsen Elefanten från Svensk biblioteksförening, för att ha skapat en struktur som möjliggör ett långsiktigt och systematiskt arbete med barnets rättigheter. Christina Sundnäs och kollegan Charlotte Andersson tilldelades priset i egenskap av barnrättsombud i Västernorrlands län. I slutet av oktober deltog Christina på prisutdelningen i Stockholm.
– Mariedalsskolan har gjort att vi har fått en inblick i hur barnen vill ha sitt bibliotek. Arbetet är inte slut bara för att projektet är slut. Nu fortsätter vi att jobba framåt för att bli en mer barnfokuserad och barnvänlig verksamhet, avslutar Christina.
Kontakt
Länkar
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer