Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Biologisk mångfald innebär att naturen är rik på variation – att vi har flera olika ekosystem och naturtyper som utgör livsmiljöer; många olika arter i livsmiljöerna och ekosystemen; och dessutom genetisk variation inom varje art. Begreppet biologisk mångfald omfattar allt i naturen – som barrskogar och slåtterängar, vattendrag och björkar, blåsippor och blåbär, älgar, grodor och plankton.
Många fåglar, insekter, mossor, lavar och växter minskar i antal i Sverige. Experter vid SLU Artdatabanken har bedömt att cirka 10 procent av alla våra arter riskerar att försvinna från Sverige på sikt. Det beror på många olika saker och en stor bidragande orsak är att landskapet idag blir alltmer enformigt. Förr fanns det många små åkrar och blomrika ängar i odlingslandskapet. De omgavs av öppna diken, stenmurar, alléer, små grusvägar och vattensamlingar. Där fanns det många miljöer där fåglar, småkryp, lavar och växter kunde hitta en miljö att trivas i. Även städerna expanderar och där det förr fanns jordbruksmark och skog finns idag hus och vägar med en del små gröna ytor emellan. Andra bidragande faktorer är klimatförändringar, föroreningar och spridningen av invasiva främmande arter. Även om många av de hotade arterna har minskat har en del lyckats hålla sig kvar i de livsmiljöer som finns i landskapet och inne i städerna. För att de ska kunna öka i antal behövs ett nätverk av liknande livsmiljöer inom rimliga avstånd så att de kan sprida sig mellan.
Genom att göra åtgärder för biologisk mångfald skapas även många andra värden som människor, djur och växter mår bra av. Dessutom kan det du gör inspirera andra i din omgivning. Kanske behöver vi även utmana oss själva kring normer om hur en park eller trädgård ska se ut. Hur blir det om vi släpper upp gräsmattan och låter gräs och örter blomma innan vi klipper den? Kan lövhögen ligga kvar och ge plats för övervintrande igelkottar? Kan du gräva ner en balja med vatten i trädgården för grodorna?
Nedan följer några tips på vad man kan göra för att gynna den biologiska mångfalden i sin närhet med relativt enkla medel. Tänk på att satsa på att förstärka de värden som redan finns i ditt närområde. Visst är det roligt med ett bihotell, men finns det inga blommande växter i närheten som kan ge mat åt dina hotellgäster så kommer de förmodligen inte flytta in. Är din förening eller företag sugna på att göra större insatser så hittar ni mer information längre ner på sidan.
Plantera träd och buskar med blommor och bär
Buskar och träd med blommor och bär lockar till sig många olika fåglar och småkryp. Om träd och buskar står soligt och skyddat från vinden kommer de att blomma tidigare. Här kan djur vila upp sig och värma sig vilket är viktigt för till exempel fjärilar. Buskar och träd ger även boplatser åt fåglar och fladdermöss.
Skapa planteringar med nektarrika blommor
Många insektsarter som lever av nektar och pollen har minskat mycket i antal. Genom att anlägga planteringar och rabatter med nektarrika blommor kan du hjälpa de pollinerande insekterna. Dessa insekter gynnar givetvis även oss människor, eftersom våra fruktträd och bärbuskar kräver pollinering för att ge frukt och bär. Välj helst naturligt förekommande arter och se upp så att du inte planterar eller sår främmande invasiva arter.
Låt gräsmattan blomma
Gräsmattor som klipps intensivt har låga naturvärden och brist på variation i miljöer och arter. För många småkryp som behöver nektar och pollen blir därför denna miljön svår att överleva i. Gräsmattor är ett bra underlag för lek och rekreation, men de gräsmattor som inte används för detta kan gärna klippas mer sällan för att låta blommande örter växa upp.
Skapa öppna sand- och jordblottor
Många insektsarter är beroende av att det finns solig och varm bar sand eller jord där de kan gräva sina bon. Tyvärr är bar sand ett av de element som försvinner snabbast från vårt landskap eftersom den snabbt täcks över av växtlighet. Genom att skapa några öppna sandytor gör du alltså en stor naturvårdsinsats för många insektsarter, varav många är viktiga pollinatörer för våra bärbuskar och fruktträd.
Anlägg damm och andra småvatten
Dammar, diken, bäckar och andra småvatten har ofta försvunnit genom igenfyllning, utdikning och kulvertering. Därför är dessa livsmiljöer ganska sällsynta och många arter knutna till vattenmiljöer har minskat mycket. En så enkel ”damm” som en nedgrävd balja, stor kastrull eller liten tunna i marken kan göra stor skillnad och bli en viktig livsmiljö för vattenlevande djur och växter. Tänk på att göra stranden flack på en sida så att djur som faller i av misstag kan ta sig upp.
Fler exempel finns
Det finns många fler exempel på hur du kan gynna den biologiska mångfalden omkring dig. Att skapa en kompost, placera ut död ved och insektshotell eller bygga holkar åt fåglar och fladdermöss är bara ytterligare några. Det finns mycket bra information att hämta på nätet hos intresseföreningar och andra aktörer, och har du konkreta frågor om ett projekt du önskar genomföra är du välkommen att vända dig till miljö- och byggkontoret för rådgivning.
Din förening eller ditt bolag kan göra stor skillnad för den biologiska mångfalden genom att sköta eller skapa de livsmiljöer som de hotade arterna behöver. På så vis skapar ni platser åt många olika arter, allt från olika vattenlevande småkryp och groddjur i dammar, till värmeälskande lavar och sandlevande vildbin. Genom att så eller plantera naturligt förekommande växter som är rika på nektar och pollen på grönytor inom er mark kan ni också gynna en hel rad insekter som lever av den nektar och pollen som blommorna ger. På köpet blir skörden från fruktträd och bärbuskar bättre.
Det finns bidrag att söka för att genomföra åtgärder som stärker den biologiska mångfalden. Kontakta miljö- och byggförvaltningen för mer information, eller läs vidare under fliken ”Naturvård”.
Kontakt
Länkar
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer