Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Tillsyn är en granskning som sker i efterhand och som syftar till att överträdelser ska rättas till.
Det kan vara tillexempel för olovligt byggande, ovårdad tomt, ovårdade och förfallna byggnadsverk eller om tillexempel en hiss, port eller OVK (obligatorisk ventilationskontroll) har brister som måste avhjälpas. Olovligt byggande kan innebära att någon har påbörjat en byggnation eller installation innan de har fått beslut om lov och/eller startbesked eller börjat använda en byggnad eller åtgärd innan beslut om slutbesked.
Tillsynsmyndighet i plan- och bygglagstiftningen är framför allt byggnadsnämnden men även länsstyrelsen, Boverket, regeringen och Arbetsmiljöverket är tillsynsmyndigheter som har tillsynsansvar. Tillsynsmyndigheterna är skyldiga att ta upp en fråga om ingripande och påföljd så snart det finns anledning att anta att någon inte har följt en bestämmelse, en dom eller andra beslut.
Byggsanktionsavgift ska tas ut för vissa överträdelser av plan- och bygglagstiftningen. Det kan vara när någon har byggt eller installerat något utan att ha lov och/eller startbesked för det, har påbörjat åtgärden innan de fick rätt att påbörja åtgärden eller genom att börja använda en byggnad eller åtgärd innan ett slutbesked.
Om det skett en överträdelse av bestämmelser, domar eller beslut som omfattas av byggnadsnämndens tillsyn kan nämnden under vissa förutsättningar besluta om olika typer av förelägganden för att åstadkomma rättelse eller genomförande av en åtgärd. Förelägganden kan i olika utsträckning kombineras med verkställighetsmedel, till exempel vite och handräckning.
Om det har skett en överträdelse av bestämmelser, domar eller beslut som omfattas av byggnadsnämndens tillsyn kan nämnden under vissa förutsättningar besluta om förbud mot fortsatt arbete, åtgärd eller användning.
En skriftlig anmälan blir en allmän handling när den kommer in till myndigheten. En muntlig anmälan blir en allmän handling när en handling med uppgifterna har upprättats på myndigheten. Har anmälaren själv uppgett sitt namn eller identiteten är bekräftad på annat sätt är namnet en uppgift som omfattas av dokumentationsskyldigheten. Detta gäller oavsett vad anmälan rör.
Enligt förvaltningslagen har en sökande, klagande eller annan part rätt att ta del av det som tillförts ärendet. Från rättssäkerhetssynpunkt är det därför av största vikt att alla väsentliga uppgifter i ärendet redovisas i akten. Det är en förutsättning för att alla parter i ärendet ska kunna ta del av uppgifter i ärendet.
Det innebär att det klagomål eller kommunicering som inlämnats lämnas ut till berörd part, vanligtvis den som äger fastigheten som det berör. Om man är känd klagande så kommer personen att få möjlighet att delta på besök och/ eller yttra sig över åtgärden. Den klagande kommer även att få ta del av det beslut som tas för åtgärden. Om du däremot är anonym vet vi inte vem du är och kan heller inte kommunicera med dig. Du får då inte ta del av någon kommunikation och inget beslut.
Om du vill inkomma med ett klagomål kan du maila till oss på miljo.bygg@timra.se eller använda e-tjänsten för att lämna synpunkter. I e-tjänsten kan du vara anonym.
E-tjänsten hittar du här: E-tjänst för klagomål Länk till annan webbplats..
Kontakt
Länkar
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer