Tobaksfri duo

Malin_Jonathan.JPG
Malin Persson och Jonathan Dahlén är Västernorrlands Tobaksfria förebilder.

Tobaksfri Duo vänder sig till elever i årskurs 6-9, och är ett samarbete mellan Landstinget Västernorrland och Timrå kommun. Timrå startade kampanjen i slutet av 2012 som första kommun i Västernorrland.

 Det är en jättebra investering inför framtiden. Kan vi få ungdomar att avstå tobak under ungdomstiden finns en större chans att de aldrig kommer att börja röka eller snusa, säger Britt-Louise Nyholm, samordnare för trygghet och hälsa.

Tobaksfria förebilder: Malin Persson och Jonathan Dahlén

Tobaksfri duo i Västernorrland kan stolt presentera två tobaksfria förebilder – Malin Persson och Jonathan Dahlén. 

Bandyspelaren Malin Persson har sitt bandyhjärta som forward i Söråkers IF. Säsongen 2015/2016 nominerades hon till Årets dambandyspelade. Malin gjorde VM-debut 2016 när Sverige tog guld genom att vinna över Ryssland. Malin utsågs till turneringens bästa forward.

– Tobak känns så himla onödigt. Varför börja med något som försämrar hälsan och dessutom kostar massa pengar? Så dumt, säger Malin.

Jonathan Dahlen är forward i Timrå IK och har haft en succésäsong 2015/2016 som en av Timrås nyckelspelare. I slutspelsserien stod Jonathan för sex mål och hade sju poäng på fem matcher.

– Jag har aldrig förstått grejen med tobak. Alla vet ju att tobak har en dålig inverkan på kroppen, säger Jonathan.

Vad är en tobaksfri duo?

Tobaksfri duo går ut på att elever i årskurs 6 tillsammans med en vuxen skriver kontrakt om att vara tobaksfria under hela högstadietiden. Avtalet gäller till och med sista terminen i årskurs 9. 

Varje år skriver elever och den vuxne på en försäkran om att de fortfarande är tobaksfria. Försäkran blir sedan till en lottsedel i en årlig vinstutlottning där eleverna kan vinna fina priser. 

Läs mer om Tobaksfri duo här.

Vill du veta mer? Kontakta Britt-Louise Nyholm, samordnare för trygghet och hälsa, Timrå kommun, telefonnummer: 060-16 31 28.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 2 augusti 2016