Timråelever tävlar i FIRST LEGO League

Publicerad den 11 november 2016

I sex veckor har tretton femteklassare från Söråkers skola förberett sig för robottävlingen FIRST LEGO League. Lördagen den 12 november går tävlingen av stapeln i Östersund.

– Vi åker med ambitionen att lyckas ännu bättre än förra året, säger Bengt Böhlin, lärare och lagledare.

Det är inte första gången som Söråkers skola löser uppdrag i FIRST LEGO League. Sedan 2010 har de deltagit i den legobaserade robottävlingen. Förra året fick de både forskningspris och en förstaplats i robottävlingen.

Vad är FIRST LEGO League?

FIRST LEGO League är en internationell tävling i forskning, teknik och marknadsföring som riktar sig till barn och ungdomar i årskurs 4-9.

Tävlingen går ut på att bygga en legorobot som ska kunna genomföra specifika uppdrag kopplat till ett tema. Temat för 2016 är Animal Allies, och handlar om hur djur och människor samarbetar i naturen och samhället.

Arbetat i tre grupper

Uppdraget är uppdelat i tre delar och utmanar eleverna inom forskning, teknik och marknadsföring. Utifrån områdena har eleverna arbetet i tre grupper.

Forskningsgruppen har arbetat med att definiera ett problem knutet till årets tema, och tagit fram en lösning. Teknikgruppen har programmerat en legorobot för att lösa problem på en hinderbana. Marknadsföringsgruppen har arbetat med att informera om sitt lag och att få sponsring från företag.

– Det är en utvecklande tävling för eleverna. Det tränar samarbetsförmåga, lösningsorientering och att våga prata inför folk, säger Bengt Böhlin.

På lördag möts alla lag i hela Skandinavien i sina lokala FLL-turneringar för att tävla om de bästa lösningarna.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 11 maj 2017