Timråelever tävlar i att tala väl

Publicerad den 18 maj 2016

Femteklassarna på Laggarbergs skola vet hur man argumenterar för sin sak. De är en av tio uttagna klasser i Sverige som tävlar i en tv-sänd retoriktävling.

Klass 5 på Laggarbergs skola har gått vidare till kvalomgångarna i Retorikmatchen, ett program från Utbildningsradion där elever tävlar mot varandra i olika talutmaningar.

– Det handlar om att bli en bra talare och konsten att argumentera och övertyga. Kroppsspråket är också viktigt, säger Evelina, elev i klass 5.

TV-inspelning i Stockholm

Alfred, Evelina och Trude representerar Laggarbergs skola och Timrå i Retorikmatchen. Torsdagen den 19 maj åkte de tillsammans med klassläraren Gunilla Öhlén till tv-huset i Stockholm för att filma den andra deltävlingen.

– Det känns stort att vi tävlar bland de tio bästa, säger Alfred, elev i klass 5.

Talet är ett samarbete

Sedan i mars har klassen jobbat med retorik i klassrummet, där både förmågan att tala väl och konsten att skriva har övats. Talet klassen tävlar med har de skrivit tillsammans. 

– Det handlar om att vi vill ha en cykelväg till Laggarbergs skola. Talet innehåller delar om säkerheten och miljön också, Alfred.

Till hösten avslöjas vilka klasser som gått vidare till finalen, då slutspelet sänds i UR och på Barnkanalen. På spel står 10 000 kronor till klasskassan och trofén guldmikrofonen.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 20 maj 2016