Restaurangelever på studieresa i Spanien

Publicerad den 16 maj 2019 Restaurang- och livsmedelsprogrammet på studieresa i San Sebastian

Den 13-17 maj gör avgångsklassen på Timrå gymnasiums restaurang- och livsmedelsprogram en studieresa de sent kommer glömma. I fem dagar får de ta del av den spanska matkulturen i San Sebastian.

– Det känns jättekul att åka till San Sebastian som är välkänt för sin mat, säger Melker Jansson, elev i RL3.

Melker reser med klasskompisarna Marie Hakizimana, Jonatan Sundholm och Fabian Klasson. Tillsammans med lärarna Fredrik Zachrisson och Glenn Vidén har de ett innehållsrikt schema för veckan. De kommer bland annat att besöka högt klassade fiskrestauranger, en matmarknad, ett ciderhus och en familjeägd vingård utanför Zarautz.

– Det är en liten vingård som drivits av en familj i fyra generationer. De kommer dela med sig av sina erfarenheter om vinodling och hur det är att vara småföretagare i Baskien, säger Fredrik Zachrisson.

Möjlighet till utlandspraktik

Studieresan till Spanien är ingen ny företeelse för Timrå gymnasium. I hela tolv år har restaurang- och livsmedelsprogrammet samarbetat med restaurangägare och företagare i staden. Förutom de årliga studieresorna erbjuder gymnasiet en utlandsförlagd praktikperiod, där eleverna får chans att jobba med välutbildade kockar i det spanska köket.

– Det är en fantastisk möjlighet och ett minne för livet. I år hade vi ingen praktikant i Spanien, men nästa år har vi intresserade, säger Fredrik.

Efter studieresan väntar snart studentexamen för de blivande kockarna.

– I framtiden kan jag nog tänka mig att jobba på restaurang i ett annat land, absolut, säger Jonatan Sundholm.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 16 maj 2019