EU-val i fokus på Timrå gymnasium

Publicerad den 15 maj 2019 Logotyp Skolval 2019

EU-valet närmar sig. Det märks inte minst på Timrå gymnasium, där valfrågor och Europaparlamentet varit en röd tråd under vårterminen. På fredag, 17 maj, möter tredjeårseleverna lokala partirepresentanter inför det kommande skolvalet.

På fredag är samtliga partier som kandiderar till EU-parlamentet inbjudna att träffa tredjeårselever från de nationella programmen och IM-programmet. På plats kommer lokala partirepresentanter att informera om partiets ställning till EU och vilka sakfrågor partiet vill driva. Agendasättare är dock eleverna.

– Eleverna bestämmer vad samtalen ska handla om utifrån de frågeställningar de förberett. Klimat, migration och försvar är exempel på ämnen som engagerat eleverna tidigare, säger Katarina Gullfors, lärare i Samhällskunskap.

Skolval för röstberättigade elever

Timrå gymnasium är en av hittills 377 anmälda skolor till Skolval 2019. Skolvalet arrangeras den 21 maj i gymnasiets skolbibliotek. Det är ett simulerat val men arrangeras på samma sätt som ett riktigt  – med valsedlar, valskärmar, röstlistor, valurnor och rösträknare. Samtliga röstberättigade elever från skolans åtta nationella program och IM-programmet är inbjudna.

– Det ger eleverna möjlighet att lära sig om och ta del av den demokratiska processen. Tanken är att det ska vara så likt ett riktigt val som möjligt, säger Max Martinsson, lärare i Samhällskunskap.

Valresultatet kommer att följas upp och vara underlag för diskussioner i undervisningen. Nu hoppas lärarna Max Martinsson och Katarina Gullfors på ett högt deltagande i skolvalet.  

– Vi uppmuntrar dem att rösta i skolvalet och att använda sin röst i det kommande EU-valet. De är framtidens medborgare, säger Max Martinsson.

 

Aktiviteter inför valet

  • 7 maj: EU-kandidat Maria Weimer mötte förstagångsväljare på TIGY
  • 17 maj: Lokala partirepresentanter möter åk 3
  • 21 maj: Skolval i skolbiblioteket
  • 23 maj: Alla röstberättigade kan förtidsrösta i skolbiblioteket
Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 15 maj 2019