Ljudböcker

Låna ljudböcker på biblioteket

I Timrå kan du låna olika typer av ljudböcker, det vill säga böcker inlästa i många olika format. I vissa fall är det bokens författare som själv läser, men ofta är inläsaren en skådespelare.


Ljudböcker på Timrå bibliotek

CD-böcker och MP3 böcker, finns på skivor som lånas ut på biblioteket. Du kan lyssna på dessa i en CD-spelare (med MP3-funktion när det gäller MP3 böcker), i datorn eller föra över dem till din MP3-spelare. Det är tillåtet att kopiera ljudboken för eget bruk. Du får kopiera en ljudbok som du har lånat på biblioteket och ha för eget bruk, men du får inte låna ut den till någon annan.

Strömmande ljudböcker

Strömmande ljudböcker är böcker som spelas upp via internet. Du måste vara ansluten till Internet när du lyssnar på boken. Ljudboksfilerna sparas inte ner till din hårddisk utan buffras, strömmas, allt eftersom de spelas upp.

Här hittar du strömmande ljudböcker.

Appen Biblio - lyssna på bibliotekets ljudböcker - både online och offline

Hur lånar jag en strömmande ljudbok

 1. Först och främst behöver du ett lånekortsnummer från biblioteket, och en PIN-kod. Om du inte har PIN-kod, kontakta ditt bibliotek.

2. Logga in med ditt lånekortsnummer genom att klicka på "Logga in" uppe till höger och därefter fylla i ditt lånekortsnummer och PIN-kod.

3. Sök upp den bok du vill låna, antingen via sökfunktionen eller via kategorilistningen under rubriken "Ljudböcker".

4. Klicka på "Låna". Boken läggs nu till i listan över dina lånade böcker.

5. Klicka på "Lyssna" för att öppna boken direkt i din webbläsare. För att kunna lyssna på boken måste du ha Adobe Flash installerat på den apparat du vill lyssna på. 
För mer instruktioner hur du gör detta på specifika apparater, se under respektive rubrik på "Så funkar det".

Efter att du lånat boken, gå till "Mina sidor" och klicka på "Lyssna" för den bok du vill lyssna på.

Hur lyssnar jag på ljudböcker på min iPad/iPhone?

1. Efter att du lånat boken, gå till "Mina sidor" och klicka på "Lyssna" för den bok du vill lyssna på.

2. Ett spelarfönster öppnas i din webbläsare. Uppspelningen startar automatiskt från början och spelar tills boken är slut eller tills du pausar eller stänger fönstret.

3. Spelaren kommer ihåg hur långt du lyssnat i en bok och börjar automatiskt där nästa gång du öppnar boken. Spelaren kommer också ihåg din inställning av ljudvolym.

4. När du ska fortsätta lyssna på ljudboken, logga in på "Mina sidor" igen. De ljudböcker du har lånat de senaste 28 dagarna visas på sidan. Klicka på "Lyssna" för den bok du vill fortsätta att lyssna på. Spelaren kommer ihåg hur långt du kom senast och fortsätter från den tidpunkten i boken.

Hur lyssnar jag på ljudböcker på min Android?

 För att kunna lyssna på bibliotekets ljudböcker i din Android behöver du först installera appen Elib Ljudbokspelare, som du hittar i Google Play.

2. Efter att du lånat boken, gå till "Mina sidor" och klicka på "Lyssna" för den bok du vill lyssna på.

3. Appen Elib Ljudbokspelare öppnas. Uppspelningen startar automatiskt från början och spelar tills boken är slut eller tills du pausar eller stänger fönstret.

4. När du ska fortsätta lyssna på ljudboken, logga in på "Mina sidor" igen. De ljudböcker du har lånat de senaste 28 dagarna visas på sidan. Klicka på "Lyssna" för den bok du vill fortsätta att lyssna på, så öppnas Elib Ljudbokspelare. Spelaren kommer ihåg hur långt du kom senast och fortsätter från den tidpunkten i boken. När du ska fortsätta lyssna på ljudboken, logga in på "Mina sidor" igen.

Låneregler

Lånetiden är 28 dagar. Du får låna tre böcker per vecka. Du kan låna om en strömmande ljudbok. När lånetiden på 28 dagar är utgången försvinner ljudboken från "Mina ljudböcker". Om du inte har hunnit lyssna klart på boken kan du låna om den.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 3 oktober 2017