Hockeyrondellen

DSC_00166.jpg

Willard Lundstedts konstverk "Hockeyhistoria" kallas i dagligt tal för "Skruven"

Det var för tre år sedan som juryn föll för Timråbornas förslag när kommunen utlyste namntävlingen om kommunens rondeller. En av rondellerna fick namnet Hockey-rondellen och 20 oktober 2011 invigdes den av kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand, SCA Östrands platschef Ingela Ekebro och Timrå IK´s klubbdirektör, Thomas Johansson. Tillsammans avtäckte de konstverket.

- Vi har försökt att skapa Timrås bullseye där vi förenar våra starkaste varumärken, hockeyn och industrin, säger projektledare Per-Gunnar Nordin och fortsätter:

- Tittar man uppifrån och ner ser rondellen ut som ett bullseye och jag trycker att det är en klockren inramning.

Rondellen smyckas med den bortgångne Timråkonstnären Willard Lundstedts skulptur, Hockeyhistoria, rött och vitt konstgräs, en stor puck, belysning och namnskyltning.

Fakta Willard Lundstedts skulptur Hockeyhistoria

I samband med att Ungdomsolympiaden i vintersport för ungdom 1997 arrangerades i Sundsvall anordnades ishockeyturneringen i Timrå Isstadion. Willard Lundstedt fick uppdrag av Timrå kommun att göra ett konstverk för att markera hockeyturneringarna i Timrå.

Willard, som själv jobbade på Östrandsfabriken, blev det därför naturligt att som en grundstomme i skulpturen välja en massaskruv från Östrand. Skruven är sex meter lång. Till denna kopplades fem hockeyklubbor, som var målade i de fem olympiska ringarnas färger.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 25 januari 2016