Uppmanar återlämning av hjälpmedel

Publicerad den 5 november 2018 Kvinna med rullator

Under november månad kommer Rehabteamet i Timrå kommun att påbörja en översyn av hjälpmedel där Timrå kommun står för hyreskostnaden.

Vi kommer att göra en utökad insats för att få tillbaka hjälpmedel som inte används och vi är tacksamma för att få hjälp med att återlämna dessa. Får vi inte tillbaka hjälpmedlen står kommunen med en löpande hyreskostnad, vilket är ett olyckligt sätt att använda skattemedel på, säger Jessica Rosdahl, enhetschef Rehabteam och nattpatrull.

 

Det var i början av 2014 som hemsjukvården, och en del av ansvaret för hjälpmedel övergick från landstinget/regionen till kommunerna. Har man hjälpmedel som man inte längre använder eller har behov av, ska man återsända dessa till Hjälpmedel Västernorrland – för att de eventuellt ska kunna användas av någon annan. Man kan inte ta över ett hjälpmedel från en anhörig, utan har man behov av ett hjälpmedel så måste ett nytt förskrivas. 

Även om hjälpmedlen är gamla och verkar utgångna, eller om man tidigare betalat en egenvårdsavgift, så måste de återlämnas om de inte används. Man äger inte hjälpmedlen man har dem bara till låns, säger Jessica Rosdahl.

Så här gör du

Om du själv har möjlighet att återlämna ditt hjälpmedel kan du göra det direkt till Hjälpmedel Västernorrland, Fillanvägen 8, Sundsbruk. Har du större hjälpmedel som till exempel säng eller lyft så kan du ringa direkt till Hjälpmedel Västernorrland så kommer de och hämtar dessa, telefon 060-149610. Du kan även återlämna dina hjälpmedel till hälsocentralerna i Timrå och Söråker eller på Hagalid.

Rehabteamet kan hjälpa

Har du själv inte möjlighet att kunna frakta ditt hjälpmedel till återlämning erbjuder Rehabteamet möjlighet att kostnadsfritt hämta vissa hjälpmedel under vecka 48 och 49. Under perioden 12-23 november finns möjlighet att ringa och boka tid för hämtning på telefon 060-163432. Vi svarar mellan klockan 08-09.

Mer information

Har du övriga frågor kring ditt hjälpmedel så har kommunens arbetsterapeuter och sjukgymnaster/fysioterapeuter daglig telefontid.

Du hittar mer info om områdesindelning och telefonnummer här:

http://www.timra.se/omsorg-och-stod/Halso--och-sjukvard/rehabilitering/ 

Kontaktinformation:

Jessica Rosdahl, enhetschef rehabteam och nattpatrull

Socialförvaltningen tfn: 076-125 00 06                    

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 25 februari 2019