Unik bok om Timrås historia utgiven

Publicerad den 17 maj 2016

Under tisdagskvällen, 17 maj, var det dags för ett historiskt boksläpp, "Från stenyxa till hockeyklubba – Boken om Timrå". Författaren Gustaf Forssell har ägnat fem år att skriva och sammanställa boken som nu finns ute på marknaden.

Många hade sökt sig till fullmäktigesalen i kommunhuset för att delta vid Gustaf Forssells boksläpp. Timrås kommunstyrelse ställde sig tidigt positiv till initiativet om att få Timrås historia sammanställt.
– Det här är en unik bok som vi ska vara tacksamma och stolta över och jag vill rikta ett stort tack till många ideella krafter som på ett eller annat sätt bidragit till att boken äntligen är utgiven, säger Ewa Lindstrand.

Inte bara hockey

Titeln "Från stenyxa till hockeyklubba – Boken om Timrå" har den tidigare bibliotekschefen Ingrid Lagergren Månsson, kommit på.
– Hockeyklubban står inte bara för Timrå IK:s historia utan för den positiva laganda där både gemensamma och individuella insatser, kan tas till vara, säger Forssell och fortsätter:
– Ett övergripande tema för boken är hur människorna, i området kring Indalsälvens och Ljustorpsåns utflöde i Klingerfjärden, har använt sig av landskapet för att försörja sig. Med ett sådant landskapsperspektiv har det varit nödvändigt att ta ett avstamp mycket långt tillbaka i tiden, då landskapet skapades.

Fem år att sammanställa

Boken har tagit fem år att sammanställa och initiativet till boken kom från två medlemmar i Intresseföreningen Wifstavarfs Historia. Lars-Åke Boman med sitt fotointresse och Hans Johansson med sitt folkrörelseintresse såg framför sig ett bokprojekt som skulle bidra till att förstärka en Timråidentitet, som baserar sig på den storkommun som bildades 1971. Bokprojektet startade den 17:e maj 2011 och går nu i mål på femårsdagen den 17:e maj 2016.
Gustaf Forssell har sedan tidigare skrivit tre böcker med Timråanknytning, "Östrand – Bygge i kristid", "Segelmakarens testamente" och "Wifstavarfs arbetares historia".
– Därför var det naturligt att be honom ta på sig uppdraget att vara författare även till denna bok, säger Lars-Åke Boman.
Insamlandet av material och urvalet av vad som är intressant att ta med, har varit en bred kollektiv process, där folk från alla hembygdsföreningar och andra föreningar med ett historiskt intresse i Timrå, har deltagit.

Om man vill köpa boken

Boken säljs av Intresseföreningen Wifstavarfs Historia, nu närmast på nationaldagen nere vid Vivstavarv. Den säljs också av SPF Höstsol, Akademibokhandlarna i Birsta och Sundsvall, samt i affären i Ljustorp. Intresseföreningen Wifstavarfs Historia säljer boken för 350 kronor

Mer information om Gustaf Forssell läs mer: www.flygandehuset.se

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 17 maj 2016