Misstänkt förskingring polisanmäls och utreds

Publicerad den 21 februari 2018

Arbetsgivaren misstänker en förskingring där en anställd har laddat betalkort med skattemedel och därefter tagit ut pengarna för eget bruk. Vid en utredning och kontroll uppmärksammades omfattande fel och nu har vi fattat misstankar mot transaktioner utförda på kommunens ekonomifunktion.

– Sammantaget har vi ringat in transaktioner på över 300.000 kr under framförallt 2017 som saknar rimlig förklaring, korrekta utanordningar och beslutsattester, säger Andreaz Strömgren, kommunchef i Timrå kommun.

Vi har polisanmält händelsen och fortsätter parallellt att utreda vad som har inträffat. Den anställde har även varslats om avsked.

– Jag betraktar detta som otroligt allvarligt. Har skattemedel förskingrats och stulits, vilket vi misstänker, ska detta utredas grundligt och begära tillbaka pengarna. Vi har skyndsamt vidtagit åtgärder, utökade kontroller, för att fastställa omfattning och orsak och arbetar parallellt med att säkerställa att det inte ska finnas ens en möjlighet att utföra felaktiga och brottsliga transaktioner i framtiden, säger kommunchef Andreaz Strömgren.

Det hela upptäcktes när ett personalärende hanterades och en annan person övertog arbetsgifter från den anställde som nu misstänks för brott. Konstiga transaktioner på ett balanskonto undersöktes ytterligare och kunde kopplas till laddningar av kontantkort för personer som inte längre finns i kommunens register över stödmottagare.

– Innan ytterligare information lämnas måste kommunen och polisen utreda det inträffade, avslutar Andreaz Strömgren.

Mer information:

Andreaz Strömgren, kommunchef Timrå kommun, tel: 0730-434 999

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 4 maj 2018