Lägesuppdatering 2/2 - återställningsarbete efter snömängderna

Publicerad den 2 februari 2018 Snöröjande traktor som höjer skopan i snöväder. Person står och betraktar.
Fotograf: Markus Lundholm, www.markuslundholm.se

Gårdagens snömängder var stora och utmanande. Idag, 2 februari, fungerar vår verksamhet normalt med förbehåll för lokala anpassningar. Onsdagen den 31 januari förbereddes Timrå kommuns tjänstemannaledning på klass 2 varningen; upp till 30-60 centimeter snö samt östliga vindar.

Timrå kommuns tjänstemannaledning tog beslut om att fortsätta arbeta i linje, det vill säga att alla verksamheter ska vara igång. Samverkansmöten med Länsstyrelsen och interna avstämningsmöten har genomförts onsdag, torsdag och fredag för att ta beslut utifrån väderläget.

Förskola och skola

Timrås förskolor och skolor har haft verksamheten öppen. Elever som inte kunde ta sig till skolan och rapporterade frånvaro på grund av vädret, har fått giltig frånvaro.

Omsorgsverksamhet

Hemtjänsten och nattpatrullen gjorde noggranna förberedelser enligt sina rutiner för att hjälpa sina brukare dag som natt. Det har varit påfrestningar och förseningar men inget som påverkat våra brukare.

Snöröjning

De senaste dygnens kraftiga snöfall och hårda vindar har gjort att det varit extra hårt tryck på snöröjningen i kommunen. Samtliga av kommunens snöröjare, entreprenörer samt extra resurser har varit utkallade för att kunna hålla vägarna öppna.

Just nu är det fokus på efterarbete runt om i kommunen. Kommande veckor när det inte snöar kommer kommunen bland annat att forsla bort snö och siktröja. Detta innebär att det kommer att fortsätta att vara trångt på bostadsgator.

Trafikverkets råd

Läget i trafiken

Läget i trafiken, vad gäller både väg och järnvägstrafik är fortfarande ansträngt i länet. Trafikverkets råd till trafikanter är att underlätta för att den snöröjning som sker ska kunna genomföras på ett optimalt sätt. Desto mindre trafik på vägarna – desto bättre förutsättningar för röjningsresurser att kunna arbeta effektivt. Röjningsresurser inriktas nu på att transportera bort större snömängder, främst gäller det järnvägssträckor där trafiken fortfarande är stoppad.

Takskottning

Efter kraftiga snöfall oroar sig många för takras. Ska du skotta tak eller göra rent i hängrännor måste du ha en ordentlig sele och lina – annars är det förenat med livsfara att klättra upp på taket. Se också till att inte vara ensam. Någon bör alltid finnas på marken och se till att ingen går i närheten och som även kan larma om något inträffar.

Elavbrott

I och med sjunkande temperaturer kan snön som fallit bli väldigt tung. Skulle du drabbas av ett längre strömavbrott är det viktigt att:

Lyssna på din lokalradio, till exempel SR, P4 Västernorrland. Om du inte har batteridriven radio, använd bilradio.Sätt din mobil i batterisparläge och använd den bara när du måste. Håll värmen genom att stänga dörrarna till rum som inte används. Tänd stearinljus och värmeljus. Har du öppen spis eller braskamin kan du tända en brasa för att få extra värme.Tappa upp vatten i flaskor, dunkar eller liknande eftersom avbrottet kan påverka dricksvattenförsörjning och möjlighet att spola i toaletten.Var rädd om kylan i kyl och frys, öppna dessa så sällan som möjligt.

Här hittar du information om du förbereder dig och hanterar ett strömavbrott:

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 2 februari 2018