Läget om virusattacken

Publicerad den 15 maj 2017 Virus, mask, attack, it

Alla datorer åtgärdade

Publicerat 16 maj, 2017
Under tisdagen hade alla kända fall, det vill säga 95 datorer, åtgärdats efter fredagens virusattack.
– Vi hade planerat att allt skulle vara klart under onsdagen men arbetena har gått bra och vi färdigställde den sista datorn efter lunchtid idag, säger Stefan Eriksson, IT- och upphandlingschef.

Återställningsarbete pågår

Publicerat 15 maj, 2017

Under måndagen har återställningsarbetet efter fredagens virusattack pågått. Arbetet har gått mycket bra och hittills är 50 datorer ominstallerade och tagna i bruk.

Efter dagens sammanställning är det totalt 90 datorer som har fått virus. Över hälften är redan av- och ominstallerade. Enligt tidsplanen ska arbetena vara slutförda senast under onsdagen.

Medarbetare som har fått virus i sin arbetsdator har visat stort tålamod och förståelse för det inträffade.

Information om när du startar din dator 15 maj på Timrå kommuns arbetsplatser

Uppdaterat 14 maj 2017

Den här informationen vänder sig till våra medarbetare inom Timrå kommuns verksamheter. Följande gäller när du kommer till din datorarbetsplats på måndag morgon:

Om du inte drabbats av virus på fredagen, starta datorn som vanligt och arbeta som vanligt. Om skärmen blir blå och datorn startas om och/eller om du får upp ett meddelande om att data är krypterat med begäran om inbetalning för åtkomst, ring help desk på tel: 3300.

Om du vet att du drabbats av virus, starta inte datorn. Vi arbetar med att ominstallera dessa datorer enligt beslutad prioriteringsordning. Vänd dig till din närmaste chef som informerar dig om hur du ska sköta dina arbetsuppgifter när din datorarbetsplats inte fungerar.

Vår IT-drift har förstärkt kundtjänsten och arbetar systematiskt med att åtgärda det inträffade.

Läget under kontroll

Uppdaterat 13 maj 2017

Just nu är läget under kontroll. Timrå kommun har 2,500 datorer i bruk och hittills är det 68 stycken som har blivit angripna. Vissa störningar har förekommit som kräver annat arbetssätt men inga allvarliga som hotar liv och hälsa.

Vår IT-drift har en fungerande plan för åtgärd och leder arbetet framåt.

Mer information publiceras löpande

Källan och felet upptäckt

Publicerat 12 maj

Under eftermiddagen, fredagen den 12 maj, har flertalet datorer i Timrå kommuns verksamheter angripits av virus. Nu är källan till felet funnet tack vare IT-enhetens intensiva arbete.

Under fredagen började datorer stängas ner och vid omstart har ett meddelande visats som anger att filer är krypterade och betalning krävs för att få tillgång till filerna. Kommunen har fått in en dos skadlig kod, som nyttjar en dokumenterad sårbarhet i Windows nätverksfunktioner (SMB). Denna är känd av Microsoft, och rättades i mitten på mars, men har inte tagits i produktion ännu.

– Vi söker nu leverantörens jourpersonal för att få denna rättning installerad omedelbart. Vår IT-enhet har arbetat intensivt med att identifiera den skadliga koden och att avhjälpa problemet. Ett 70-tal datorer har drabbats, säger Andreaz Strömgren, kommunchef, Timrå kommun och fortsätter:

–  Vi noterar att flera verkar ha drabbats idag, och att Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap gått ut med information om frågan, avslutar Strömgren.

Läs mer på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, länk öppnas i nytt fönster.

Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 14 augusti 2017