Information om badklåda

Publicerad den 22 juli 2016

Under sommaren kan vi få samtal om badklåda. Badklåda, eller simmarklåda som det också kallas, är kliande utslag som uppträder på de delar av kroppen som varit i kontakt med kontaminerat vatten. De kan likna myggbett och orsakar klåda. Badklådan är ofarlig men det är bra om du kontaktar oss ifall du har fått badklåda. 

Inrapporterade fall av badklåda

  • Smackgrundet

Varför får man badklåda?

Badklådan orsakas av en liten organism (cerkarie), som är ett larvstadium av en parasitmask som infekterar sjöfåglar. Maskarna producerar sedan ägg som utsöndras med fåglarnas avföring. Äggen utvecklas i vattnet till cerkarier. Om cerkarier kommer i kontakt med människors hud, uppstår klådan. När cerkarierna försöker borra sig in i huden förstörs de av kroppens immunförsvar och hudirritationen uppstår.

Var och när riskerar jag att drabbas?

Cerkarier finns mer eller mindre överallt i alla vatten men det är framförallt under riktigt varma somrar då vattnet blir varmt, som risken är störst att drabbas.

Hur vet jag att jag drabbats av just badklåda?

Om många personer som badat i samma vatten drabbas av utslag ungefär samtidigt, kan man misstänka att det är just badklåda man drabbats av.

Kan badklåda behandlas?

Oftast behövs ingen behandling, men drabbats du av svår klåda kan du använda antihistamin (receptfria allergimediciner finns på apoteket). Skulle så kallade sekundärinfektioner uppkomma krävs läkarbehandling.

Mer information

Se Folkhälsomyndighetens hemsida:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/badklada-/

Vid symtom kontakta miljö- och byggkontoret på tel 060-16 31 93 eller 060-16 31 94

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 29 juli 2016