Folköl

Folköl (öl klass II) är en maltdryck som har en alkoholhalt på mellan 2,25 och 3,5 volymprocent. För att få sälja folköl i butik eller servera folköl vid en tillställning ska du anmäla detta till kommunen. Dessutom måste din verksamhet uppfylla vissa villkor.

Anmälningsplikt

Du som bedriver detaljhandel med eller servering av folköl är skyldig att anmäla detta till kommunen. Anmälan ska göras senast när verksamheten påbörjas. Anmälningsplikten gäller inte i de fall där serveringstillstånd finns.

Om du vill börja sälja folköl i din butik eller servera folköl i en restaurang måste du anmäla det till miljö- och byggkontoret. Det gör du enklast via vår e-tjänst /blankett för anmälan av folkölsförsäljning

Anmälan kostar inget, men kommunen tar ut en årlig tillsynsavgift.

Villkor för detaljhandel med folköl

För att få sälja folköl krävs att din butik är godkänd för livsmedelshantering av kommunens miljö- och byggkontor. Du ska stadigvarande erbjuda ett brett sortiment av matvaror i butiken. Kunden ska kunna köpa en komplett måltid med mejeriprodukter, charkvaror, torrvaror, bröd, grönsaker, frukt samt frysta eller konserverade produkter. Det ska även finnas ett sortiment av lättdrycker i butiken, till exempel lättöl, läsk och vatten. Endast vanligt kiosksortiment, som glass, godis, chips, kaffe, te och kakor, är inte tillräckligt.

Villkor för servering av folköl

För att få servera folköl krävs att din verksamhet är godkänd för livsmedelshantering av miljö- och byggkontoret. Dessutom ska du servera mat under den tid folköl serveras. Minimikravet på mat vid servering av folköl är pizza, varma smörgåsar, varm korv, hamburgare eller kebab. Det ska även finnas ett sortiment av lättdrycker, till exempel lättöl, läsk och vatten, på serveringsstället. Servering av folköl ska ske med återhållsamhet och får inte föranleda några olägenheter i fråga om ordning och nykterhet.

Gemensamma bestämmelser för detaljhandel och servering av folköl

18-årsgräns

Den som säljer folköl ansvarar för att den som köper eller serveras ölen har fyllt 18 år.

Berusade personer

Folköl får inte säljas till eller serveras någon som är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel.

Langning

Folköl får inte lämnas ut om det finns särskild anledning att tro att varan kommer att ges till någon under 18 år.

Egentillsyn

Du som bedriver detaljhandel med eller servering av folköl ska utöva egen tillsyn över försäljningen. 

Guide till dig som ska starta restaurangverksamhet på Verksamt.se

På Verksamt.se kan du som ska öppna restaurang få hjälp och stöd med dina ansökningar. Genom att svara på frågor i guiden så får du en checklista att följa som talar om hur du ska gå till väga.

Länk till checklista.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 15 maj 2018