UF-företagande ger många livsfördelar

Publicerad den 25 februari 2019 UF-föreläsning feb 2019 huvudbild.jpg

Veckan innan sportlovet var Elias Högström från Ung Företagsamhet på Timrå gymnasium för att föreläsa om fördelarna med Ung Företagsamhet. Högström peppade elever i år två att under sitt sista gymnasieår välja Entreprenörskap och starta UF-företag som individuellt val. Varför? 

- Vad sägs om att tjäna pengar och gå i skolan samtidigt? inflikade Andreas Norrbin som handleder EK-programmets unga företagare.

Många framgångsrika förebilder

Först illustrerade Elias med olika UF-företagare som har fått en lysande start på yrkeslivet med företagsidéer som att sälja märkesvaror på Instagram där skillnaden mellan inköps- och försäljningspris är inkomstbringaren, ett hyllkonsollsystem som imponerat på hotellkungen Petter Stordalen men också tjänsteföretag som förmedlar mjuka värden som utbildning i jämställdhet till idrottsföreningar / lagidrotter med problem med grabbig jargong. Hållbarhet och klimatmedvetenhet är stort inom UF och en Stockholmstjej tillverkade under sitt UF-år (snygga!) flätade väskor av gamla bilbälten från soptippen, visade UF:s skolinspiratör.

Entreprenöriella egenskaper en tillgång oavsett framtid

- Man lär sig presentera sitt företag och prata inför folk, ta initiativ och knyta kontakter som så småningom ofta leder till jobb. Det händer att företag headhuntar eller noterar namn på driftiga ungdomar på Ung Företagsamhets mässor.

Marknadsföring behöver inte kosta: relationsmarknadsföring gentemot kompisar, grannar och släkt, sociala medier-konton och de mässor, närmast den lokala UF-mässan i Nordichallen 21-21 mars 2019 är vanliga kanaler för att synas och sälja.

Det är en grymt bra skola inför yrkeslivet även om man tänker att klivet till eget företag känns avlägset. Också som anställd är det bra att ha kunskap om företagandets villkor med affärsplan, bokföring och årsredovisning. Att göra sina första misstag under säkra former när man har rådgivning och handledning av en UF-handledare skapar erfarna företagare i framtiden.

UF-företagare=ett starkt CV 

Ofta får ambitiösa UF-företag positiv uppmärksamhet i media, och redan där och då börjar man bygga upp ett personligt varumärke. Alla med godkänt i kursen Entreprenörskap får ett intyg på att man har varit UF-företagare. En given merit på arbetsmarknaden, avslutade Högström.

På frågan om vilka som kan tänka sig att starta ett eget företag räckte försiktiga kanske 20% av eleverna upp handen. Återstår att se vad den siffran blir efter ett år som UF-företagare.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 25 februari 2019