TIGY:s förstagångsväljare mötte lokalpolitiker: partierna positionerade sig inför EU-valet

Publicerad den 20 maj 2019 EU-politikerdag 16 maj 2019 001 kopia.jpg
Feministiskt initiativ använde ett fång ballonger för att illustrera partiets budskap i EU-valskampanjen, t ex bekämpa våld och sexualbrott mot kvinnor. Ett europeiskt nej till prostitution och ett ja till samtyckeslag av svensk modell. Soraya Post heter Fi:s parlamentariker.
Fotograf: Webbredaktör

Valdagen för valet till EU-parlamentet närmar sig. Fredag 16 maj fick förstagångsväljarna på Timrå gymnasium höra fullmäktigepartierna plus Feministiskt initiativs visioner och tankar om EU:s uppdrag och begränsningar samt vad de ansåg vara EU:s enskilt viktigaste fråga. Inbjudan stod samhällslärarna Max Martinsson och Katarina Gullfors för.

Svenska EU-parlamentariker tar strid för klimat och arbetsrätt

Hanna Dahlin och Sebastian Norlander fördelade ordet. Politikerna fick generöst med tid för att förklara vilken linje i olika frågor deras EU-parlamentariker skulle hålla, sedan fick eleverna ställa frågor. Centerpartiet lobbade för Abir Al-Sahlani med ungdomsåren Härnösand för väljaren som värnar jämställdhet och mänskliga rättigheter då kandidaten har egen erfarenhet av att vara ensamkommande flyktingbarn. Liberalernas Johan Landström representerar det svenska parti som känner varmast för den europeiska gemenskapen. De vill som enda svenska parti att Sverige går med i valutasamarbetet, och menar att EU är en bra plattform för att bekämpa de inskränkningar i fri- och rättigheter som aborträtten, som vi har bevittnat på senare tid. Såväl V som S återkom till den hotade svenska arbetsrätten med fri rörlighet av arbetskraft med lönedumpning och urholkat säkerhetstänkande på bl a byggarbetsplatser med fler dödsolyckor som konsekvens. Svenska regler ska gälla på svensk mark. V menar att EU kan uppfattas som en barriär mot övriga världen och att fred och jämlikhet bör ha globala anspråk. V tror på ett utbyggt och upprustat järnvägsnät som ett led i klimatarbetet. Mp framhöll klimatet som ödesfrågan nummer ett. Klarar man inte upp klimatet får det konsekvenser för allt mänskligt liv, att Sveriges klimatlagar bör vara en förebild i EU och propagerade för stjärnkandidaten Alice Bah Kuhnke. M och KD hade ingen politiker på plats.

Eleverna frågade

Eleverna var frågvisa och undrade om bensinpriset, den så kallade artikel 13 som hotar det fria Internet i ett starkt värnande av upphovsrätten och hur politikerna såg på flyktingfrågan: tar alla EU-länder ett solidariskt ansvar? Tyvärr inte, var politiker av alla partifärger ense om. Upplysande cirka 90 minuter gör det enklare för osäkra elever att välja valsedel att lägga i röstkuvertet i skolvalet och i vallokalen på söndag.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 21 maj 2019