Skogliga innovationer med Framtidsresan

Publicerad den 21 mars 2016 Framtidsresan 2016 Timrå gymnasium 007 copy.jpg
Julia, Anna-Frida och Tomas berättade att skogsbranschen har mycket spännande för akademiker på väg ut i yrkeslivet
Fotograf: J. Stenlund

Måndag och snart påsklov när "Framtidsresans" ambassadörer besökte naturvetar-, teknik- och samhällselever på Timrå gymnasium. Julia, Tomas och Anna-Frida är utsända för att förmedla att skogsbranschen är miljöanpassad, global och en möjlig framtida arbetsgivare. En ekonomisk tungviktare, men samtidigt lite i skymundan för en ungdomsgeneration som ofta har andra drömyrken. Själva har ambassadörerna färska universitetsutbildningar, civilingenjör respektive (två) jägmästare, och är därmed högst anställningsbara inom skogsnäringen. Svensk skogsindustri omsätter 200 miljarder årligen; är därmed en stor jobb- och välfärdsskapare i Sverige och särskilt viktig för Norrlandslänen.

Mångårig informationskampanj

Framtidsresan har varit "on the road" bland Sveriges gymnasieskolor i tjugo år, säger Julia. Konceptet är interaktivt. För snabb kunskapsförmedling får eleverna ta ställning till en rad påståenden på sina mobiltelefoner, som sedan sätts i ett sammanhang.

Marknaden sviktar för enklare tidningspapper, medan bestruket papper för magasin och månadstidningar går bättre. Även hygienprodukter har cellulosa som råvara. Där finns ingen nedgång i efterfrågan. Det forskas intensivt för att hitta nya vinstgivande produkter, t ex livsmedelsförpackningar som ändrar färg när maten blir otjänlig, fortsätter Julia.

Innovation med råvara: skog

Förmiddagen avslutas med ett rollspel à la minisamhälle med regering, allmänhet (olika åldrar och målgrupper), media, koncernledning och tre forskningsteam. Teamen ska presentera en produkt med träfibern som råvara. "Team Stockholm" förordade ett lätt, starkt och billigt konstruktionsmaterial för till exempel bil- och vapenindustrin. Trä återvinns bättre än metall i slutet av produktens livscykel, löd ett argument.

"Team Syd" utvecklade "woodphonen", en mobiltelefon billigare och mer flexibel än iPhone. Om man vill byta ut enskilda delar, som ett kasst batteri eller en sprucken skärm eller uppgradera kameran är det möjligt, förklarar Syds forskningschef från SA1. "Team Nord" lockade med ett alternativt drivmedel, och att världen därmed kan överge beroendet av fossila bränslen, miljöförstöring, exploatering och konflikter som jakten på olja medför. Biprodukt: endast koldioxid och vatten. Koncernledningen utsåg bränslet till bästa produkt och såg chansen att bli miljöhjältar.

Kreativ resa mot skogsindustrins framtid

"Destination: Evigheten" och "Destination: Världen" gav fler möjligheter till att tävla, fundera över hållbarhet samt karriärmöjligheter. Kul, kreativt och upplysande i bra blandning, fina recensioner av Framtidsresan från Timrås gymnasieelever.

Peter Bergström, lärare på naturvetenskapliga programmet, hade bokat dagen.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 21 mars 2016