Nationalekonomi for dummies

Publicerad den 8 mars 2016 Ekonomifakta 2016 Timrå gymnasium.jpg

"Det har blivit bättre", hävdade Stella Liljeström från Svenskt näringslivs "Ekonomifakta" när hon under torsdagen innan sportlovet föreläste för elever i år 1, universitetsförberedande program. Ekonomifakta är en informationstjänst på nätet om företagande, jobb, skatter och grunden för samhällsekonomin.

Föredraget gjorde avstamp i 1860-talet då Sverige var en jordbruksekonomi, ett fattigt land sårbart för missväxt. Sedan följde ett par decennier av industrialisering, inflyttning till städer, och grundande av storföretag. Liljeström beskrev faktorer som gör att en ekonomi blomstrar. Hon jämförde också med Kongo, ett av världens fattigaste länder, och den förväntade utvecklingen med småföretagande, privata investeringar / möjligheter till banklån, medicinska framsteg och urbanisering.

- Indikatorer man kan använda för att se hur utvecklat ett land är till exempel spädbarnsdödlighet, analfabetism och BNP, och här kan vi se att delar av Afrika är på rätt väg, förklarar Ekonomifaktas utsända. Miljöhotet är något alla måste ta på största allvar, rika länder som fattiga.

Vi är medvetna att det finns olika perspektiv på arbete och samhällsekonomi som bör förmedlas till eleverna. Därför är LO inbjudna senare i vår, förklarar Erik Hjelmqvist, samhällslärare. Eleverna lyssnade och deltog i rollspel kring marknadsekonomi och bytesekonomi för att "bryta av" all teori under åttiominuterspasset. De var klart nöjda med att ha fått ta del av detta, avslutar Erik.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 14 augusti 2017