NA-programmet på utställning om jordens framtid

Publicerad den 24 september 2018 Hard Rain Project Haiti.jpg
Skolflickor på Haiti, hårt drabbat av jordbävning. NA-elever spanade in Mark Edwards foton på torget i Timrå
Fotograf: © Hard Rain Project 2006–2018. Mark Edwards

I mitten av september kom världen till torget i Timrå i form av den 60 meter långa fotoutställningen Whole Earth. Timrå gymnasiums naturvetarelever var på plats på torget under invigningen. Filmaren och Söråkersbon Dag Jonzon har arbetat för att den nya utställningen om hållbarhetsfrågor skulle få premiär på hemmaplan. Fotografierna har fokus på fattigdom och hållbarhetsfrågor. Utställningen är producerad av Dag Jonzon, den brittiska fotografen Mark Edwards och den amerikanske miljöjournalisten Lloyd Timberlake.

Utställningen har framställts i 25 exemplar och turnerar mellan universitet i olika länder med utgångspunkt i att unga ska bli framtidens forskare, politiker och entreprenörer och därför måste göras medvetna om livsavgörande miljöutmaningar världen står inför. Visionen om hållbarhet ska genomsyra varje beslut som tas och "Whole Earths" foton från flera kontinenter har dokumenterat klimat, energi, vattenbrist, jordbruk, migration, mänskliga rättigheter och ekonomisk demokrati. Whole Earth är en uppföljare till utställningen Hard Rain, men i den nya utställningen vill skaparna ange en lite hoppfullare ton; lösningar istället för en uppvisning av massiva miljöproblem.

Jonzon hoppas att utställningen ska så tankefrön hos skolungdomarna och deras lärare om hur vi tillsammans kan bidra till en mer hållbar och säkrare värld, där antalet klimatflyktingar och gapet i levnadsstandard mellan fattiga och rika minskar och inte blir grogrund för konflikter. På svenska heter utställningen "Hela jorden – medborgarens guide till Globala målen (och hur vi kan rädda världen)". 27 september flyttar utställningen vidare till Mittuniversitetets Campus i Sundsvall.

För Peter Bergström, lärare i biologi, naturkunskap och naturvetenskaplig specialisering på naturvetenskapsprogrammet, var det självklart att ta med eleverna på invigningen.

- Det finns många uppslag att arbeta vidare med i Whole Earth och eleverna tyckte att det var kul att vara först i Sverige att ta del av en utställning som kommer att spridas till unga över hela världen. 

Just utställningen i Timrå ställs ut i Sundsvall från vecka 39 och sedan i flera afrikanska länder.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan granskad den 24 september 2018