Internationella flickdagen: om tjejer för tjejer

Publicerad den 15 oktober 2019 GirlPowerfestival 2019 Lea Larsson huvudbild.jpg

Fredag 11 oktober begav sig en stor skara flickor från samhälls-, ekonomi och introduktionsprogrammen på Timrå gymnasium till Tjejjouren Skogsrås Girlpowerfestival i Sundsvall, Filmstaden. FN rapporterar om barnäktenskap och unga tonårsmödrar. Det är inte självklart att flickor får gå i skolan, sova tryggt, göra sina röster hörda och själva bestämma över sina liv och kroppar. Det vill Internationella flickdagen instiftad 2011 (11 oktober) ändra på. En trio föreläsare gjort starkt intryck på ungdomarna, särskilt Linda-Marie Nilsson som gjort avtryck på Instagram som kroppsaktivist var det intressant att träffa, tyckte TIGY-gymnasisterna. 

Lea Larsson är rocktrummis, föreläsare och en av de första personerna i Sverige att genomgå könskorrigerande behandling. Kunskapen i svensk skola om transpersoner är skamligt låg. Det finns många unga personer som upplever sig födda i "fel kropp"; då kan de kroppsliga förändringarna i puberteten bli psykiskt plågsamma. Könsdysfori=då kroppen inte överensstämmer med den upplevda könsidentiteten och en önskan om könsbekräftande behandling uppstår oftast. Psykisk ohälsa och tankar på självmord är vanliga hos den här gruppen. Lea Larssons uppväxtfamilj hade sin uppfattning klar om normavvikelser, alla tendenser att vilja utforska det flickiga tystades ned och Lea Larsson kastades ut hemifrån som tonåring. Hennes livsval har lett till fysiska och psykiska trakasserier. Ett modernt och fördomsfritt Sverige känns långt borta när eleverna hör L. Larssons berättelse, men humorn är hennes vapen. Hon har själv bildat familj, är respekterad musiker och flitigt anlitad föreläsare.

Linda-Marie Nilssons berättelse handlar om utvecklingen mot att acceptera och bejaka att hon aldrig kommer att se ut som på modetidningarnas idealbilder eller annan exponering av unga kvinnor. Kroppsnormen sätts tidigt. Oskyldiga kommentarer och situationer kan tidigt ge ett självförakt. Man kan träna och äta sunt, men ändå förbli kurvig. En bikinibild i sociala medier av Ida-Marie som utstrålar stolthet gav Ida-Marie uppmärksamhet på flera håll i världen. Hon har även givit ut boken "Så lärde jag mig älska min kropp" samt skrivit krönikor för Expressen om kroppspositivism och sexism i populärkultur, dokusåpor, hos influencers.

Girlpowerfestivalen avslutades med Frida Ingha, som trots svåra omständigheter som dövblind och bärare av en genetisk sjukdom lever ett rikt liv som yrkesarbetande och förälder. Katarina Gullfors, Malin Sondell, Eva Zaragoza, Anna-Lena Lindholm och Christina Hallin beskriver dagen som lyckad.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 15 oktober 2019