”Great Success” när kubprojektet ordnade fadderfika och kompisdejter

Publicerad den 25 april 2016 Fadderfika 25 april 2016 huvudbild.jpg
20 frågor när SA1 möter tjejer på språkintroduktionsprogrammet
Fotograf: J. Stenlund

Den 25 april och ymnigt snöfall utanför fönstren när skolveckan inleddes med fadderfika med ett sextiotal elever. En grupp lärare (med representanter från alla program) leder arbetet med mänskliga rättigheter som under läsåret projiceras på Wallenbergstiftelsens kub på skolgården. Det var samma gäng som bunkrat med saft och kanelbullar. Fadderprojektet har sin grund i att Timrå gymnasium på kort tid har tagit emot ett stort antal nyanlända. Kultur- och språkskillnader komplicerar att gamla och nya elever lär känna varandra och umgås på ett spontant och enkelt sätt, vilket skulle underlätta integration och inlärning.

- Ofta blir det så att man inte ens pratar med elever från andra program, därför är fadderträffen en bra idé, menar Alva Nybjörk i klass SA2. Nyfikenheten finns helt klart där.

- Vi har parat ihop elever som vi tror är samspelta och har även utgått från elevernas önskemål, säger Malin Sondell i arrangörsgruppen. Fyra är en lagom konstellation. Som bränsle till diskussionen fanns en frågelista, men den behövdes sällan. Det pratades förebilder, favoritmat, fritidsintressen, fördomar, framtidsdrömmar och förtryckande storasyskon. Sport och att hålla sig i form är ett gemensamt intresse, choklad ett gemensamt måste-godis och längtan till värme och sommar förenade eleverna i ett hörn av elevcaféet.

- Undervisningen har ett snabbare tempo, är mer disciplinerad och till exempel matten är svårare under tidiga skolår i mitt hemland, säger en kille från Iran. Killarna kommer från mångmiljonstäder, till exempel Teheran, och första impulsen i Timrå var därför: "Var är alla människor?" De trivs bättre i ett folkmyller och är vana vid att hantera storstadens många intryck. Samtidigt har de blivit väl mottagna i Timrå, förklarar att "lärarna är snälla och mycket bra på att förklara".

- Skolan i Sverige är för det mesta soft, jag skulle kunna pressa mig hårdare, jämför en tjej vid samma bord. Allvarligare ämnen tangeras också.

Att få ta del av en persons erfarenheter, intryck av Sverige och tankar var intressant och gav nya perspektiv, menade de faddrar som tillfrågades. Spännande fortsättning på projekt Tigy-faddrar senare i vår.

 

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 14 augusti 2017