EU-kandidat Maria Weimer mötte förstagångsväljare på TIGY: därför EU

Publicerad den 8 maj 2019 Maria Weimer 7 maj 2019 huvudbild.jpg

Maria Weimer från Uppsala / Härjedalen hoppas komma in på ett tredje mandat för Liberalerna i EU-valet. Första tisdagen i maj kampanjade hon på Timrå gymnasium inför förstagångsväljarna. Hon gav även en bild av EU:s betydelse och historiska utveckling.

Ett enat Europa i värld präglad av motsättningar?

Redan 1946 yppade Winston Churchill att han ville se ett Europas förenta stater. Med tyska rötter har flera av Weimers manliga släktingar i tidigare släktled stupat på Första världskrigets slagfält och ett av de viktigaste definitionerna av EU är som fredsprojekt, menar liberalen.

Sverige har en svag position internationellt; går 28 europeiska stater istället samman och samarbetar kring klimat, handelspolitik, jordbruksstöd, ekonomi, fri rörlighet av varor, tjänster, människor och kapital, då går det något bättre. Ändå representerar EU bara cirka 500 miljoner av världens snart åtta miljarder människor. EU måste agera enat mellan två makthungriga och i dagsläget inte särskilt goda krafter: USA och Ryssland. Att en av EU:s tidiga och viktigaste medlemmar Storbritannien lämnar är ett misstag och en försvagning av gemenskapen, men EU kan inte oreflekterat släppa in alla länder som "vill in": Turkiet, Albanien, Serbien, Kosovo, etc. De måste visa att de är stabila demokratier med respekt för mänskliga rättigheter, rättssäkerhet för medborgarna, har en ekonomi i rimlig balans, etc., förklarade hon.

Valutasamarbete, klimat, respekt för demokratiska värden & internationella överenskommelser

I EU-kommissionen, EU:s innersta maktcentrum, representeras Sverige av en liberal: Cecilia Malmström. Weimers parti är ensamma om punkten att Sverige bör gå med i valutasamarbetet för att ses som en fullvärdig medlem av andra medlemsländer, enklare kunna exportera och importera, med mera. Sverige betalar en hög medlemsavgift, men har också mycket att vinna i regionalt stöd och jordbruksstöd – huvuddelen av EU:s budget går tillbaka till medlemsländerna i denna form.

Den enskilt viktigaste frågan är klimatet. Det är bråttom nu att rädda ekosystemen. Det vill den liberala gruppen i EU-parlamentet bidra till genom plastskatt och koldioxidskatt. Att EU begränsar inflytandet från högerextrema partier och odemokratisk påverka och är en motvikt mot Donald Trumps förakt mot internationella överenskommelser inom klimat och fred framhåller också Weimer som väldigt viktigt.

En initierad föreläsning av en tidigare EU-byråkrat, diplomat och riksdagsledamot som kunde svara på alla frågor på tema miljö och flykingpolitik från Timrå gymnasiums elever.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 8 maj 2019