A-day: mänskliga rättigheter i fokus

Publicerad den 22 oktober 2019 Amnesty Day 21 oktober 2019 huvudfoto kopia.jpg
Gör skillnad! uppmanade Sofie och Lisa från Amnesty, efter en presentation som rev upp känslor men ända förmedlade hopp.
Fotograf: -

Sista måndagen innan höstlovet var det dags för en höjdpunkt under läsåret som Amnestyskola: A Day med besök av Amnestys skolinformatörer. Alla elever i år ett samt elever från introduktionsprogrammet satt bänkade i TIGY-centralen. På alla stolar fanns ja- och nej-skyltar så att eleverna kunde ta ställning till moraliska dilemman kring individens fri- och rättigheter kontra nationers säkerhet / förbyggande av terrorism, till exempel. Föreläsningen tog utgångspunkt i den evigt aktuella, men i diktaturer och i krigstid hotade FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, antagen i december 1948, med Andra världskriget kränkningar av människovärdet i färskt minne. De 30 artiklarna är fördelade på olika pelare: de ekonomiska och sociala rättigheterna, de kulturella rättigheterna samt de politiska och medborgerliga rättigheterna.

Amnesty arbetar med enskilda fall

För att bryta ned mänskliga rättigheter till något mer begripbart presenterades olika människoöden i bland annat El Salvador, Vietnam och Irak med solklara kränkningar mot mänskliga rättigheter. Trần Thị Nga från Vietnam sitter fängslad på grund av samhällsomstörtande verksamhet och för att ha spridit propaganda på Internet. Vad hon i själva verket gjorde var att informera om en miljöskandal i Ha Nam-provinsen med massdöd hos fiskbeståndet och sjuka arbetare sedan ett stålverk hade läckt gift. Med polisbrutalitet, trakasserier och ett strängt bevakat fängelse långt från hemstaden hoppas den vietnamesiska regimen tysta henne.

Västvärlden inte utan skuld

Amnestys Lisa och Sofie beskrev också hur USA godkänner tortyr, att religionsfriheten är hotad i en rad europeiska länder när muslimska klädesplagg förknippade med kvinnoförtryck förbjuds och att spanska terroristlagar sätter brutalt stopp för politiskt engagerade rappare. Demokratiska Sverige är inte fläckfritt när det gäller respekten för mänskliga rättigheter.

Många engagerade medlemmar ger resultat

Amnesty finansieras inte av stater eller företag, för att förbli oberoende och aldrig associeras med verksamheter som inte respekterar de mänskliga rättigheterna. Det är en gräsrotsrörelse som bygger på medlemsintäkter och lokala Amnestygrupper som bedriver opinionsarbete genom att skriva till samvetsfångar så att de inte känner sig bortglömda i sin kamp och genom masskrivelser till regimer om att frige politiska fångar. För att sammanfatta Amnestys arbetssätt: samla in vittnesmål och dokumentera på plats genom lokala rapportörer, informera / sammanställa bland annat i en årsrapport och bedriva opinion för att få en bättre värld där allas mänkliga rättigheter respekteras. Att det har effekt har Amnesty många exempel på.

Skolinformatörerna mötte till sist elever som är intresserade av att bilda en lokal ungdomsgrupp på Timrå gymnasium. De blir då tilldelades ett case, förmodligen Arash Sadeghi, cancersjuk politisk fånge i Irak, vars frigivande svenska Amnesty kämpar för.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 22 oktober 2019